У країні вибухнув черговий гучний скандал у пенітенціарній системі. Цього разу вирують пристрасті навколо Бердянської виправної колонії № 77. Родичі в’язнів та правозахисники стверджують: у в’язниці катують та ґвалтують засуджених. Принаймні такі факти та докази вони оприлюднили днями в столиці на прес-конференції.

У поле зору правозахисників ця установа потрапила ще 2008 року. Тоді в колонії перебувало 1500 засуджених, нині — 381, тобто протягом десяти років їх кількість зменшилася майже уп’ятеро. Як повідомив на заході голова правління ГО «Майдан громадський контроль» Віктор Колбанцев, нині ситуація з дотриманням прав людини в цьому закладі значно погіршилася та доповнилася новими зухвалими деталями.

«У 2008 році був забитий на смерть засуджений Андрій Кривоніс, старший днювальний карантину. Адміністрація колонії так і не провела належного розслідування за цим фактом. Чотири роки тому жорстоко побили 13 осіб, які прибули етапом у колонію. Хлопці, залякані чутками про тортури, відмовилися виходити з автозаку і на знак протесту перерізали собі вени. Адміністрація Бердянської колонії вирішила врегулювати цю ситуацію так: до автозаку вкинули гранату зі сльозогінним газом, а потім усіх засуджених, незважаючи на їхні скривавлені руки, почали виштовхувати і жбурляти просто на землю. Про медичну допомогу навіть ніхто не згадував. Після цього усіх в’язнів жорстоко побили», — розповів правозахисник.

Історія Олександра В. (аби не ідентифікувати родину, ми не називаємо прізвище), який 2017 року відбував покарання у Бердянській колонії № 77, просто приголомшує. Родичі стверджують, що у в’язниці його ґвалтували в’язні.

Хлопець був розвідником, брав участь у боях за Маріуполь, за що отримав орден «За мужність». Під час служби затримав разом з іншими військовими чоловіка за підозрою у сепаратизмі та передав правоохоронцям. Утім, йому інкримінували незаконне затримання цивільного та засудили до трьох років.

Родич колишнього військовослужбовця Віталій В. стверджує, що в установі його били через політичні погляди. «Усі знали, що він — атовець, і почали колоти лікарськими препаратами. Він мені розповідав, що коли лежав у медчастині, у нього запитували, чи він воював, чи стріляв з танка. Після цього його жорстоко били. На ньому живого місця не було, він ледве ходив», — розповідає чоловік.

За його словами, про зґвалтування Олександра він дізнався від інших ув’язнених, які йому зателефонували з колонії. «Олександр намагався вчинити самогубство, його відправили до психіатричного відділення іншої колонії. Саме це використовують представники адміністрації, аби заперечити факти зґвалтування. Мовляв, був не при собі і вигадав усе. 18 жовтня 2018 року його звільнили з-під варти», — підсумував він.

Голова організації «Легіон Правди» Андрій Ляшенко зазначив на прес-конференції, що ГПУ 20 березня провела перевірку в Бердянській колонії і не виявила жодних порушень. Однак, за його словами, родичі в’язнів не збираються здаватися й обіцяють вимагати неупередженого розслідування.