Здійснений у березні поточного року перерахунок пенсій дав змогу збільшити пенсії для майже 9 млн українців, причому мінімальний розмір збільшення становив 100 грн, а монетизовані субсидії для оплати житлово-комунальних послуг отримали 3,4 млн домогосподарств на загальну суму 5,7 млрд грн. Про це днями під час брифінгу в Кабміні повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Міністр нагадав, що вже в жовтні 2017 року приблизно 10 млн пенсіонерів збільшили розмір виплат. У березні 2019-го відбувся новий перерахунок, який надалі відбуватиметься в автоматичному режимі, наголосив Андрій Рева. У цифровому вимірі пенсії збільшено 8,97 млн українців, майже 2,2 млн пенсіонерів отримали одноразову доплату. Пенсії не перераховувалися тим категоріям осіб, які отримують їх за спеціальним законодавством. Серед них — прокурори, колишні народні депутати тощо. Обсяг зростання пенсій різний. Мінімальне зростання, за інформацією міністра, — 100 грн. Водночас збільшення на понад 1000 грн отримали 2,45 млн пенсіонерів, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

Розповідаючи про програму житлових субсидій, Андрій Рева нагадав, що 2017-го уряд запровадив механізм стимулювання економії газу та електроенергії протягом опалювального сезону. 2018 року такий стимул становив у грошовому вимірі приблизно 700 грн. Кількість домогосподарств, які отримали кошти, становила 1,3 млн. Нинішня система монетизації субсидій, на думку Андрія Реви, запрацювала без збоїв. «У нас буде інструментарій для контролю за процесом оплати комунальних послуг. З одного боку, а з другого — якщо людина зекономила, це її власні кошти», — підкреслив міністр.

Він наголосив, що сам механізм монетизації стимулюватиме розвиток ринкових відносин між споживачами та надавачами послуг у сфері ЖКГ та відповідальності за ефективне використання ресурсів, якість ресурсу та чесні нарахування за спожите.