Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Восени 2019 року в Україні проведуть пробне зовнішнє незалежне оцінювання з мови навчання для іноземних студентів. Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич під час виступу на Другому українському форумі міжнародної освіти.

Планується, що студенти з інших країн складатимуть мовний іспит після закінчення першого курсу в українських вишах, уточнює прес-служба МОН.

За словами міністра освіти, відповідна ініціатива є результатом численних скарг студентів-іноземців, а також посольств іноземних держав на якість викладання російською та англійською мовами для їхніх громадян.

«Це буде пілотний проект, в якому візьмуть участь не всі виші. Але вже з 2020 року ЗНО з мови навчання здаватимуть усі іноземні студенти після закінчення 1-го курсу. Цим питанням опікується Український центр оцінювання якості освіти. Після проходження ЗНО іноземний студент отримуватиме сертифікат про складання іспиту, який дає йому право продовжувати навчання на другому курсі», — пояснила Лілія Гриневич.

Студенти, які навчаються англійською мовою і мають міжнародні сертифікати на кшталт IELTS, TOEFL, Cambridge Certificate, з рівнем знань не менше В1, — повторно не складатимуть англійську. Їхній сертифікат автоматично враховуватиметься як успішно складений іспит.

«Відповідно, якщо ми висуваємо такі вимоги до знань мови навчання студентами, то ще суворіші вимоги мають бути і до викладачів закладів освіти, які навчають іноземних студентів. Їхній рівень володіння мовою має бути не нижче за В2», — зазначила міністр.

МОН планує посилити вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вишами для залучення іноземних студентів на навчання.

«Моя позиція, а особливо після зустрічей з послами Індії, Марокко та Єгипту, була така, щоб заборонити фірми-посередники взагалі. Але колеги запевнили, що заклади освіти ще не готові самостійно рекламувати себе по всьому світу. Водночас уся ця діяльність повинна перебувати у правовому полі. Ми наполегливо рекомендуємо запровадити практику, коли кошти за навчання іноземні студенти перераховують безпосередньо закладу вищої освіти, який після цього розраховується з агентом. На часі — виробити чіткі критерії відбору суб’єктів господарювання, з якими заклади освіти укладають договори щодо надання послуг з набору кандидатів на навчання. Тому ми вносимо зміни в наказ МОН № 1541, який регламентує питання організації набору і навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства», — зазначила Лілія Гриневич.

Фірму-посередника зобов’яжуть надавати закладу освіти та Українському державному центру міжнародної освіти документ, що підтверджує право здійснювати набір кандидатів на навчання в Україні та в країні походження іноземця; повну контактну інформацію; інформацію про штат співробітників суб’єкта господарювання.

Вл. інф.