Російська сторона в рамках Тристоронньої контактної групи ігнорує всі пропозиції України щодо обміну заручниками. Про це після чергового засідання учасників переговорів у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» у середу заявив представник України у ТКГ Євген Марчук. Під час зустрічі офіційний Київ запропонував обміняти 25 українських політв’язнів на 25 засуджених в Україні росіян. За словами Є. Марчука, у відповідь пролунало «ні». Російська сторона відмовляється й від звільнення бранців — Павла Гриба, Володимира Балуха та Олексія Сизановича в обмін на двох громадян РФ. Представники Кремля не хочуть обговорювати тему військовополонених українських моряків, вважаючи її неформатною для Мінських переговорів.

На думку Євгена Марчука, поведінка російської сторони зрозуміла: якщо вона вестиме переговори, то автоматично визнає себе стороною конфлікту.

Тим часом Мосміськсуд відмовив у задоволенні апеляційних скарг на рішення Лефортівського районного суду про продовження строків тримання під вартою щодо всіх 24 військовополонених українських моряків.

«27 березня апеляційна інстанція Московського міського суду провела відкладене раніше судове засідання щодо п’ятої четвірки військовополонених моряків: Владислава Костишина, Віктора Беспальченка, Володимира Лісового, Володимира Варімеза», — повідомив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Раніше на засіданнях суду 7, 12, 13 і 20 лютого було відмовлено в апеляції іншим морякам. Отже, вони перебуватимуть під вартою як мінімум до кінця квітня. Суть апеляційної скарги полягала в тому, що стосовно захоплених українських моряків повинні застосовуватися норми міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевську конвенцію про військовополонених. Під час засідання адвокатами були долучені й згодом оголошені судом документи, згідно з якими моряки визнаються військовополоненими (резолюція ПАРЄ, доповідь ООН).

До Москви на засідання суду, який залишив під арештом Віктора Беспальченка, приїхала його наречена Тетяна. Дівчина розповіла одному з телеканалів, що ще до полону її нареченого планували зіграти весілля у квітні. І зараз від своїх планів не хочуть відмовлятися, тому вирішили розписатися в Московському СІЗО...