Сумчани масово скаржаться до міськвиконкому на задуху у квартирах. За незручності ще й треба доплачувати, бо теплоенергетики надсилають такі рахунки, до яких «усе внесено», зокрема — й нікому не потрібне. Єдиний вихід — свідомо викидати гроші на вітер, тобто, відчиняти вікна та випускати супердороге тепло на вулицю. Самостійно регулювати подачу теплоносія до будинків сумчани не можуть, бо його постачальники опломбували обладнання та позачиняли підвали, де воно розміщено.

Ситуацію розглянули на апаратній нараді в міськвиконкомі. Заступник директора ТОВ «Сумитеплоенерго» Надія Покутня запевнила, що роблять усе можливе. Температуру теплоносія на вході і так замість норми у 70 градусів тримають на позначці 67, а замість 50 градусів на виході знизили до 47. Нижче опускатися не можна, бо, крім тепла, до осель треба постачати ще й гарячу воду, а вона також повинна мати певні температурні параметри.

Повідомлення споживачів про те, що в багатьох квартирах температура «зашкалює» за 28 градусів, Н. Покутня вважає безпідставними: мовляв, такого не може бути. Змушений розчарувати заступника директора підприємства, котре зараз перегріває дві третини Сум: може, ще й як! У деяких відомих мені сумських квартирах, під’єднаних до мереж централізованого опалення, температура доходила й до 30 градусів. Причому найбільше страждають ті споживачі, хто прислухався до урядовців та максимально утеплив помешкання.

Ситуація не була б такою абсурдною, якби у значній кількості сумських багатоповерхівок люди, навпаки, не мерзли. Департамент інфраструктури міськвиконкому виконав доручення міського голови Олександра Лисенка та підрахував: 79 будинків в обласному центрі мають проблеми з опаленням, а 141 — з гарячим водопостачанням. Мешканці більшої частини проблемних будинків стикаються одночасно з двома неприємностями: і мерзнуть, і не можуть по-людському помитися.

Щодо задухи у квартирах, то на неї сумчани скаржаться наприкінці чи не кожного опалювального сезону. Незважаючи на хронічність, проблема безперешкодно перетікає з року в рік. Щороку політики та чиновники теревенять про надто дорогий газ та про те, що його треба економити. Виділяють дедалі більші гроші на «теплі кредити». Однак такі витрати позбавлені сенсу в умовах централізованого опалення. У теплогенерувальних підприємств немає мотивації економити газ, бо за нього так чи інакше заплатить кінцевий споживач. Кардинальне заощадження енергоносіїв можливе лише за умови, що всі житлові помешкання опалюватимуться не централізовано, а індивідуально. Тільки тоді в містах не зеленітиме взимку трава там, де проходять діряві теплотраси. Може, на поступове впровадження саме таких програм треба спрямовувати левову частку «теплих» коштів і зусиль?

Тоді як жителі «перегрітої» частини Сум пропонують завершити опалювальний сезон значно раніше традиційного строку, у північній частині міста проблема може врегулюватися автоматично — як у «Кайдашевій сім’ї» Нечуя-Левицького. Там, нагадаємо, війна між сусідами вщухла через те, що всохла груша, яка росла на межі. У нашому випадку в ролі груші — «Нафтогаз»: через величезні борги за блакитне паливо він може припинити його постачання Котельні Північного промвузла. Ось тоді й посвіжішає повітря у багатьох сумських квартирах.

Про таку перспективу теж говорили на апаратній нараді в Сумському міськвиконкомі. КППВ опалює третину обласного центру, і вже на початку квітня ця північна частина Сум може залишитися без тепла. Завдяки цьогорічній кліматичній особливості трагедії в тому не буде, але для наступного опалювального сезону може мати катастрофічні наслідки.

Минулої осені будинки, які опалюються КППВ, вирішили передати на обслуговування «Сумитеплоенерго». Кілька об’єктів обласної комунальної власності, зокрема геріатричний пансіонат та лікарні, запланували перевести на індивідуальне опалення. Для цього протягом кількох місяців необхідно було виконати значний обсяг робіт: від нормативно-правових до технічних. Але вже на кількох нарадах в облдержадміністрації обласні чиновники звинувачують міських у тому, що для врегулювання проблеми нічого не робиться.

Про критичну ситуацію на Котельні Північного промвузла неодноразово розповідав «Голос Україна». Знову повертаючись до цієї теми, мусимо повідомити найнеприємніше: борги підприємства за газ, які планували ліквідувати протягом нинішнього опалювального сезону, лише збільшувалися. Тому вже зараз можна прогнозувати величезні складності з початком наступного опалювального сезону. Хіба що сумчанам знову посприяє виборча кампанія — цього разу парламентсько-осіння.

Фото з доступних джерел.