Фото надано автором.

Луганщина готується до всеукраїнської акції «Серце до серця», яка розпочнеться 1 квітня. Наразі в кожному місті та районі області визначаються групи волонтерів, поширюються додатковий матеріал, спеціальні скриньки і символічні значки-сердечка (на знімку).

З початком російської агресії у 2014 році область певний час не долучалася до цього заходу із зрозумілих причин. Але останні три роки Луганський центр профтехосвіти спільно з ГО «Регіон 13» ініціюють повернення акції в область. У перший рік після її відродження волонтери зібрали кошти для допомоги дітям із захворюваннями очей. Для обласної дитячої лікарні придбали спеціальну лінзу, що дає змогу діагностувати захворювання на ранній стадії. Вартість лінзи на той момент становила трохи більш як 70 тисяч гривень.

— Торік ми порадували Сєверодонецьк і передали міському пологовому будинку обладнання з ранньої діагностики глухоти, — розповів директор державного навчального закладу «Луганський центр професійно-технічної освіти» державної служби зайнятості і обласний представник Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця» Євген Назаров. — До речі, головний лікар до останнього не вірила в те, що отримає таке необхідне обладнання. Ранньою діагностикою малюків ніхто серйозно не займався, і головною причиною була саме відсутність необхідних приладів. Відтоді все змінилося на краще.

Нинішнього року пріоритетом кампанії стане збір коштів на придбання кардіологічного обладнання для дитячих лікарень. Тепер тривають перемовини з лікарями щодо того, яка техніка їм необхідна насамперед. Зібраних коштів на Луганщині не завжди вистачає, тому Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця» йде назустріч. Протягом останніх двох років він докладає необхідну суму для придбання того чи іншого обладнання, яким потім будуть безплатно користуватися діти області. Минулоріч, наприклад, в регіоні зібрали майже 50 тисяч гривень і 30 тисяч доклав фонд.

— Ця акція прийшла до нас із Польщі, — пояснює Євген Назаров. — Якось я перебував у Кракові під час її проведення і був здивований, що мало не всі жителі міста ходять із сердечками — значками, які свідчать про участь у добрій справі.

Цього року захід допоможе проводити обласний Центр підтримки молоді, долучаються установи освіти — загалом волонтерством у регіоні буде задіяно до 30 тисяч осіб. В області сподіваються зібрати достатньо коштів для придбання необхідного кардіологічного обладнання.

До речі, за час свого існування ВБФ «Серце до серця» зібрав понад 35 мільйонів гривень.

Луганська область.