Собор святих Володимира і Ольги в Сімферополі.

Фото: «Крим.Реалії»

Російські окупанти цілеспрямовано знищують Православну церкву України на анексованому півострові. 27 березня Управління Кримської єпархії помісної ПЦУ отримало листа від так званого «Міністерства земельних і майнових відносин» про дострокове розірвання договору оренди будівлі, в якій знаходиться єдиний у Сімферополі храм ПЦУ. Про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Фейсбуці. «Причина — «відсутність оплати оренди» в розмірі 2 (два) рублі. Вимагають компенсувати збитки і сплатити штраф «до бюджету республіки» в 2 тис. рублів, а також звертаються до «суду» з позовом щодо припинення оренди. Це при тому, що визначена в документах орендна плата давно була внесена», — написав Зоря.

Нагадаємо, що 3 березня архієпископа Сімферопольського і Кримського ПЦУ Климента російські силовики затримали на центральному автовокзалі в Сімферополі, коли голова Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі, планував виїхати в Ростов-на-Дону, де проходив суд над заарештованим в Росії громадянином України Павлом Грибом. Архієрей активно виступає за звільнення ув’язнених у РФ режисера Олега Сенцова і кримчанина Володимира Балуха, українських моряків. Під час окупації Росією півострова у 2014 році архієпископ Климент став живим щитом перед українською військовою частиною, намагаючись не пустити на її територію загарбників. Незважаючи на переслідування і тиск з боку окупаційної влади, священнослужитель продовжує вести службу в соборі Володимира і Ольги, що був головним храмом УПЦ Київського патріархату на півострові, а після створення ПЦУ перейшов у її підпорядкування. Свого часу УПЦ КП уклала угоду про оренду будівлі, яка колись належала військовому училищу, на 49 років за номінальну плату — одна гривня в рік. Виконавча служба Росії у 2017 році вже блокувала роботу храму, посилаючись на рішення арбітражного суду щодо передачі першого поверху будівлі в державну власність. Тоді силовики зламали двері в церкві, пошкодили вівтар та конфіскували частину речей службового призначення. Не церемонилися окупанти і під час затримання архієпископа на автовокзалі — спочатку вони шукали в особистих речах священнослужителя нібито вкрадене в храмі, настоятелем якого він є, а потім звинуватили в нецензурній лайці в публічному місці. Архієпископ вважає, що його затримали, аби зірвати поїздку на суд над політв’язнем Павлом Грибом.

ПЦУ вже звернулася до ООН, ОБСЄ, країн-гарантів «Мінського процесу», Європейського Союзу та всіх демократичних країн через тиск та переслідування церкви в окупованих Криму та Донбасі.