Рада з фінансової стабільності констатувала, що з кінця 2018 року окремі ризики для стабільності фінансової системи України знизилися. Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

«Надходження експортної виручки і збільшення портфельних інвестицій нерезидентів в ОВДП (облігаціях внутрішньої державної позики. — Ред.) сприяють помірному зміцненню гривні. Банківська система також демонструє стабільну і прибуткову діяльність», — ідеться в повідомленні.

Водночас учасники засідання зазначили, що цього року зростання економіки сповільниться через ослаблення зовнішнього попиту і необхідність дотримуватися жорсткої монетарної та фіскальної політики, завдяки чому триватиме зниження інфляції. Серед ключових ризиків — більш стрімке уповільнення світового економічного зростання і темпів зростання країн — торговельних партнерів України, а також можлива несприятлива динаміка на товарних ринках.

Члени Ради з фінансової стабільності також обговорили питання зменшення портфеля непрацюючих кредитів, а також відзначили роботу протягом минулого року «Ощадбанку», «Укрексімбанку» та «Укргазбанку», спрямовану на скорочення обсягів проблемної заборгованості.

Йшлося й про реструктуризацію заборгованості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) перед Мінфіном. Учасники підтримали думку, що розв’язання проблеми надмірного боргового навантаження на фонд має бути комплексним і потребує окремої законодавчої ініціативи.

На завершення засідання учасники також наголосили на важливості розвитку вторинного ринку гривневих ОВДП, зокрема на таких міжнародних платформах, як Reuters та Bloomberg, як для міжнародних, так і для локальних інвесторів. Це стає особливо актуальним після підписання угоди з Clearstream 13 березня, що відкриває доступ міжнародним інвесторам до ринку ОВДП. Для цього має відбутися спрощення Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку вимог щодо торгівлі цим інструментом на вторинному ринку.

Довідково

Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять за посадами Голова Національного банку України, міністр фінансів України (співголови Ради), голова НКЦПФР, голова Нацкомфінпослуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.