У Кам’янці-Подільському на базі міської лікарні відкрили відділення обласного кардіологічного диспансеру. Як зазначив директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова Василь Лазоришинець, який був на цій події, вже майже три десятиліття завдяки Асоціації кардіохірургії та інституту Амосова триває робота зі створення і функціонування таких центрів у кожному регіоні. Наразі їх працює 49, у більш як трьох десятках виконують операції на відкритому серці.

На Хмельниччині завдяки зусиллям головного кардіохірурга Андрія Кланци таке відділення на базі обласної лікарні з’явилося ще п’ятнадцять років тому. Там виконують увесь спектр оперативних втручань при захворюваннях серця та магістральних судин. А відтепер і кам’янчанам стали доступні коронарографія, стентування, оклюдери, імплантація кардіостимуляторів тощо. З часом тут виконуватимуть до тисячі операцій на рік.

Водночас триває масштабна реконструкція обласного кардіодиспансеру, де створюють обласний центр кардіології та кардіохірургії. За два роки на ремонтні роботи було витрачено майже 20 мільйонів гривень з обласного бюджету. Цьогоріч виділено понад 700 тисяч, ще частина коштів надійде з державної скарбниці. Першу чергу реконструкції завершать у третьому кварталі. Там розпочнуть лікування пацієнтів з гострими коронарними синдромами з усієї області.