На Тернопільщині розвиватимуть медичний туризм. Як і завдяки чому — в інтерв’ю з головою Тернопільської облради Віктором Овчаруком (на знімку).

— Які результати дало запровадження медичної реформи на Тернопільщині за останні роки?

— Сфера охорони здоров’я за останні чотири роки в результаті запровадження медичної реформи зазнала конкретних і відчутно позитивних змін. Органи місцевого самоврядування спільно з виконавчою гілкою влади досягли на Тернопільщині значного успіху. Завдяки ще одній реформі — децентралізації, видатки на охорону здоров’я зросли в рази. Лише на первинну ланку в 2017—2018 роках спрямували 266 мільйонів гривень. Підписали понад 700 тисяч декларацій із сімейними лікарями (70 відсотків від прогнозованого). Оновили амбулаторії і ФАПи на 28 мільйонів гривень. Більше як удвічі зросла заробітна плата сімейного лікаря. Завдяки підтримці Президента та уряду спрямували 240 мільйонів гривень на сільську медицину. Сьогодні будуємо 19 нових амбулаторій загальної практики на суму 143 мільйони гривень, закупили 19 автомобілів, ще на 10 — завершено тендерні процедури. За 2017—2018 роки жителі області скористались Урядовою програмою «Доступні ліки» та отримали медикаменти. З цього приводу звернулося 1,2 мільйона осіб.

— Як реагують на швидкі зміни комунальні районні лікарні?

— Щоб гарантувати своєчасний доступ населення до послуг вторинної медичної допомоги, в області поліпшили матеріально-технічну базу районних медичних закладів. Провели капітальні ремонти й закупили новітнє обладнання. На вторинний рівень спрямували понад 111 мільйонів гривень. Характерно, що надаючи різноманітні нові послуги, центральні районні комунальні лікарні не конкурують, а доповнюють одна одну. До прикладу, ангіографію із стентуванням здійснюють у Кременецькій районній лікарні, у Чортківській центральній районній лікарні відкрили мамологічний кабінет. Також у Чорткові роблять заміну кришталика, антиглаукомні операції.

— Відчутні зміни за останні роки відбулися у медичних закладах третинного рівня. Ще кілька років тому про надсучасне обладнання там лише мріяли...

— Так, нині в наших обласних лікарнях реалізовують найамбітніші сподівання та прагнення. На «третинку» протягом 2016—2018 років спрямували 170 мільйонів гривень. Реконструювали частину пологового корпусу Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина», куди вклали майже 26 мільйонів гривень. У Тернопільській обласній університетській лікарні створили лабораторний комплекс та централізовану стерилізаційну, а це — понад 45 мільйонів. Також відкрили центр політравми, що забезпечує надання невідкладної ургентної допомоги хворим з політравмами, операційний блок ортопедо-травматологічного відділення та облаштували три операційні з сучасним обладнанням. На базі обласної університетської лікарні відкрили найсучасніший кардіохірургічний центр, в якому вже провели 68 операцій, зокрема на відкритому серці з використанням рентгенангіографічного обладнання. Центр також отримав 50 мільйонів гривень.

В обласному онкологічному диспансері реорганізували та капітально відремонтували радіологічне відділення, замінили гама-терапевтичний апарат на новий з комп’ютерним забезпеченням та плануючою системою сучасного комп’ютерного томографа, модернізовано відділення анестезіології та інтенсивної терапії із забезпеченням цілодобового апаратного моніторингу кожного пацієнта. Знаковою подією для закладу стало довгоочікуване відкриття хіміотерапевтичного відділення для підняття на якісно новий рівень надання медичної допомоги онкологічним пацієнтам, використовуючи також економічно вигідні форми лікування — денний стаціонар та стаціонар одного дня. За кошти обласного бюджету онкологічний диспансер отримав сучасний цифровий рентгенівський апарат вартістю 6 мільйонів гривень, що значно розширює можливості діагностики пухлинного процесу та можливого метастазування. Також торік рішенням сесії обласної ради спрямували понад 30 мільйонів гривень додаткових коштів для забезпечення хворих хіміопрепаратами, кардіостимуляторами, ендопротезами, дорогими препаратами для лікування дихальних розладів новонароджених. Дбаємо про належний рівень реабілітаційного лікування учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей.

— Торік Тернопільська обласна рада — єдина в Україні — виділила п’ять мільйонів гривень на запровадження страхової медицини.

— Саме так. І за це я насамперед хочу подякувати депутатському корпусу. Цей крок дасть змогу залучити додаткові надходження у бюджети лікарень, а відтак — і в обласний бюджет. І, звісно, збільшить гарантії щодо надання додаткових медичних послуг застрахованим особам. Надалі у рамках запровадження доступної медицини на 2019—2021 роки для пілотного проекту екстреної медичної допомоги придбаємо 50 нових автомобілів екстреної медичної допомоги. На це з обласного бюджету виділили 26 мільйонів. Ще 80 мільйонів гривень отримали з державного бюджету. Ми хочемо придбати лінійний прискорювач — для цього потрібно сто мільйонів гривень. У червні цього року плануємо відкрити сучасне відділення дитячої онкогематології. 

— Президент України Петро Порошенко назвав п’ять пріоритетних напрямів розвитку економіки України, серед них і туризм. Ви плануєте розвивати його медичну складову?..

— Медичний туризм — особливо перспективний напрям для Тернопільщини. І сприяє цьому не лише транспортно-географічне положення області — центр Західної України, а й вагомі досягнення у розвитку медичної галузі. Доведено, що інвестиції в галузь повернуться сторицею. Адже високоякісні медичні послуги, надані пацієнтам, привернуть до себе інших і дадуть відчутний економічний ефект. Уже нині маємо добрі приклади — Більче-Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації.

Отримати унікальні процедури, пройти реабілітацію сюди приїжджають з усієї країни, в тому числі — і зі столиці. Не менш відомим і привабливим є Заліщицький обласний комунальний дитячий санаторій. Сюди за реабілітаційними послугами везуть дітей з усієї Західної України. Збільшить притягальність закладу будівництво 50-метрового басейну, на який вже виділено 7,5 мільйона гривень. Нещодавно відкритий згаданий уже кардіохірургічний центр, як і центр політравми, здобув заслужені позитивні відгуки. Сюди за лікуванням та оперативним втручанням їдуть пацієнти з Рівного, Чернівців та Львова. Сьогодні наші дії спрямовані на відкриття в області відділення трансплантології. Розпочинатимемо із пересадки рогівки, надалі, з огляду на потреби суспільства, плануємо пересаджувати нирки.

Усі ці факти підтверджують позитивні результати впровадження реформи і фінансової децентралізації, і охорони здоров’я. Звичайно, ці кроки спрямовані насамперед на покращення якості медичних послуг населенню, а відтак — сприяють поліпшенню здоров’я краян. І водночас вони дадуть відчутний економічний ефект, зокрема, щодо наповнення обласного бюджету, коли кошти підуть за пацієнтом.

Розмовляла Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото надано прес-службою Тернопільської обласної ради.