На знімку: під час відзначення переможців конкурсу.

Фото надано ГО «Мир на долоні».

Житомирська громадська організація переселенців «Мир на долоні» перемогла у всеукраїнському конкурсі інноваційних ідей і збирається відкрити нетворкінг-кафе «Гараж».

Заступник голови ГО «Мир на долоні» Олена Буліна розповіла, що в Києві відбувся захист проектів конкурсу «Виклик інновації для вирішення конфлікту», який проводила фінська організація Crisis Management Initiative, заснована Нобелівським лауреатом миру, колишнім президентом Фінляндії Мартті Ахтісаарі. Із сотні заявок, які надійшли з усіх регіонів України, перше місце посів проект ГО «Мир на долоні» з Житомира. Переможці отримали грант на створення нетворкінг-кафе «Гараж».

Конкурс ідей стартував торік — 22 листопада. Організатори шукали команди однодумців з усієї країни, які б могли запропонувати інноваційні проекти. Наприкінці січня обрали 11 фіналістів, котрі вдосконалювали свої пропозиції.

Фінал конкурсу відбувся у Києві. Після публічної презентації 11 проектів команд організатори оголосили переможців. Перше місце здобула ГО «Мир на долоні» зі своїм проектом нетворкінг-кафе «Гараж» у Житомирі.

— Це буде не звичайне кафе, а соціальне підприємство, яке одночасно служитиме майданчиком для соціальної згуртованості, інноваційною платформою розвитку, генеруватиме дохід для підтримки свого функціонування і впровадження корисних для громади ініціатив, — каже голова ГО «Мир на долоні» Ірина Гладка.

— Цю громадську організацію заснували переселенці з тимчасово окупованої території України, — пояснила заступник голови ГО Олена Буліна. Організація зареєстрована в Житомирі і налічує приблизно 300 осіб — це переселенці та їхні діти.

Кафе «Гараж» хочуть відкрити у центрі міста якнайшвидше, щоб до кінця року встигнути втілити проект-переможець. Поки що підшукують приміщення, яке могли б орендувати. Руки для проведення ремонту є, кажуть у ГО.

— 20 відсотків прибутку підуть на розвиток нашої громадської організації. Ми займаємося благодійністю: допомагаємо дитячим будинкам, проводимо конкурси і майстер-класи для дітей. Коли відкриємо заклад, частина буде як кафе, частина — для проведення тренінгів. Також буде дитяча кімната, де влаштовуватимуть майстер-класи для дітей, — все, щоб інтегрувати громаду, — пояснила Олена Буліна.

Довідково

Нетворкінг (англ. Networking) — діяльність, спрямована на те, щоб за допомогою кола друзів і знайомих максимально швидко і ефективно вирішувати складні життєві завдання. При цьому суть нетворкінгу полягає у вибудовуванні довірчих і довгострокових відносин із людьми і взаємодопомозі. Виділяють соціальний нетворкінг, коли йдеться не про бізнес-потреби, а про особисті прагнення та цінності індивідуума. Як правило, використовується для формування кола спілкування.

Підготувала власний кореспондент «Голосу України» Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.