Вінниця. Майже 70 відсотків виборців у Вінниці взяли участь у голосуванні на виборах Президента України. Загалом в області явка виборців становила 65 відсотків. Це найкращий показник за всю історію проведення виборів Президента країни в роки незалежності. Таку інформацію надав журналістам перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко на засіданні Вінницького прес-клубу після завершення голосування.

Проблемою проведення нинішньої виборчої кампанії посадовець назвав низьку кваліфікацію членів виборчих комісій. «Не всі голови комісій були обізнані навіть із тим, які документи мають право показувати спостерігачам, скільки має бути спостерігачів, — каже Андрій Гижко. — Зафіксовано факти, коли на окремих дільницях голови комісій просто виставляли за двері офіційних спостерігачів».

Кореспондент «Голосу України» особисто зіткнувся з випадком незнання чинного законодавства головою дільничної комісії № 051524 Максимом Бодовстовим і керівником групи спостерігачів на цій само дільниці Оксаною Кривою. Вони категорично заборонили журналісту проводити фотозйомку вкидання бюлетенів у скриньку родиною керівника обласної організації воїнів-афганців Петра Кирилішина.

Приємно вражала висока свідомість окремих людей літнього віку.

Не обійшлося без порушень чинного законодавства. Поліцією зафіксовано 73 такі факти. Цю інформацію надала керівник відділу комунікації з громадськістю обласної поліції Анна Олійник. За її словами, найчастіше виборці зверталися через те, що їхні прізвища були відсутні у списках. За двома випадками відкрито кримінальні провадження.

Рівне. Велику цікавість у журналістів під час кожних виборів викликають села Серницької сільради Зарічненського району Рівненщини (до неї входять Серники, Серники-1, Серники-2, Олександрове, Бір, Соломир). Адже, за словами Серницького сільського голови Василя Полюховича, із 3743 мешканців сіл сільради 2657 людей мають прізвище Полюхович. Тож представники медіа дивуються, як вдається не сплутати виборців під час видачі бюлетенів. «У дільничних комісіях — місцеві мешканці, вони знають усіх земляків, тож проблем немає, — поділився з «Голосом України» Василь Іванович Полюхович. — Ще є додаткові дані для розпізнання — адреси, за якими зареєстровані виборці, тож плутанини ні на попередніх, ні на нинішніх виборах не було». Цікаво, що у складі дільничної комісії, що працює в центральній садибі сільради — Серниках, із сімнадцяти членів ДВК чотирнадцять із прізвищем Полюхович.

До речі, мешканці віддаленого поліського Зарічненського району були активні 31 березня: на виборчі дільниці прийшли понад 60 відсотків від тих, хто має право голосу.

Луцьк. Члени виборчої дільниці № 071058, що на вулиці Дубнівській, 30, в Луцьку, близько 18-ї години затримали одного з виборців у кабінці для голосування із планшетом, на якому було збережено фото бюлетеня із позначкою навпроти одного із кандидатів на пост Президента.

— Чоловіка видали звуки, характерні при фотографуванні на смартфон чи планшет, — розповів один із членів виборчої комісії. З’ясувалося, що в кабінці для голосування лучанин перебуває із планшетом. Працівники ДВК викликали поліцію. «Далі працює слідчо-оперативна група», — зазначила речниця патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук.