Уже 8 років(!) ми боремося за справедливість із судами різних інстанцій. Нарешті залишилася остання надія для нас на справедливе рішення.

Загалом нам важко збагнути всю судову тяганину в зрозумілій для всіх ситуації.

Суть справи досить банальна для сучасного часу. Ще в 2011 році зграя ділків, змовившись, брутально захопила нерухоме майно редакцій журналів «Трибуна» та «Наука і культура» по вул. Прорізна, 10 — приміщення київської міської громади, яке через Державне комунальне підприємство Старокиївського району було передано в оренду редакціям. Вони самовільно вдерлися в це чуже для них приміщення, забрали комп’ютерну техніку редакції, вивезли архіви за 45 років, літературу, державні нагороди та цінне майно журналістів, інші речі, необхідні для журналістської діяльності, тощо.

До кого ми лише не зверталися по допомогу! Адже нас цинічно обікрали, а відповідальні державні органи мовчали, закривши очі на наявні злочини.

Наші аргументовані докази було не лише викладено і продемонстровано у восьми судових позовах Всеукраїнської громадської організації Товариство «Знання» України» разом із Київською місцевою прокуратурою № 10 в інтересах держави в особі Київської міської ради, департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради, а й описано та проговорено в багатьох публічних засобах масової інформації. Ми нарахували більше сотні таких публікацій. Але зрозумілість ситуації вилилась лише у справедливі рішення судів першої інстанції Шевченківського району м. Києва.

Та якісь нові аргументи (підозрюємо — грошові чи їм подібні) натиснули на рішення апеляційних судів, тож вони несподівано стали чомусь на бік рейдерів.

Хочемо нагадати, що Товариство «Знання» України» вже має, на жаль, великий досвід боротьби з рейдерством. Ми змушені були пройти 36 судів, зокрема і в боротьбі за своє майно (готель) зі злодіями, і домоглися свого.

У цій боротьбі нас підтримували і допомагали кращі юристи, відомі вчені України в галузі юриспруденції. Вони були, зокрема, здивовані рішеннями апеляційних судів, що скасували рішення судів першої інстанції щодо рейдерського захоплення громадського майна по вул. Прорізна, 10.

Ми ж і далі боремося за своє, а це більше, ніж майно. Ми боремося за утвердження справедливості.

Хочемо нагадати всім суддям України про їхню місію в утвердженні юридичної справедливості, суть якої висловив ще у середині шостого століття доброчесний Юстиніан Великий, який стверджував, що справедливість визначається на рівні кожного окремо, групи людей, суспільства загалом і корінням виміру має бути принцип незавдання шкоди тому, хто потребує захисту, і вчинити діяльний урок тому, хто спричинив шкоду, але в межах розумного і не з метою помсти, а з метою захисту суспільства і людей, які потребують захисту.

Тож мусимо нагадати нашим суддям про Соломонову мудрість у юриспруденції, суть якої зводиться до того, що злодій повинен бути обов’язково покараний, але в такий спосіб, щоб він усвідомив те, що вчинив зле.

Нині ми в сподіванні, що наш Верховний Суд — остання надія справедливого рішення.

Василь КУШЕРЕЦЬ,

голова правління ВГО Товариство «Знання» України»,

президент ПВНЗ «Університет сучасних знань»,

член-кореспондент НАПН України,

доктор філософських наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України.