Мал. Віктора СТАРОВА.

Маріуполь, Таганрог, Бердянськ та інші приазовські міста й селища завжди славилися рибою кількою, яку тут уміли готувати на всі смаки й потреби. Але, здається, сьогодні складається така ситуація, коли з цією рибою жителям Приазов’я доведеться попрощатися. Причина відома всім: два українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії. І не якісь авіаносці або крейсери, а два невеликі катери берегової охорони. Тепер і всім іншим вхід буде закрито. Як віщають російські ЗМІ, ці українські суденця «нагло вторглись» у російські територіальні води. Крик піднявся неймовірний на весь світ, цей факт навіть став предметом обговорення на засіданні Ради Безпеки ООН.

Чому ж здійняли неймовірний ґвалт через два катери? Відповідь проста: це один із способів тиску на непокірливу Україну, яка ніяк не погоджується знову перетворитися на російську провінцію.

Для того, щоб її зробити покірною, випробувано різні способи: від захоплення її території (Крим і Донбас) до всіляких економічних санкцій. До того ж світовій громадській думці все це подається як українська агресія й захист суверенітету Росії. Під прапором боротьби за якийсь «русский мир». Між іншим, російські політики й політологи взагалі і вдень і вночі вправляються в паплюженні українського керівництва, доходячи навіть до майданної лайки. А в європейських та інших країнах мало хто знає, що до 2014 року (вторгнення Росії на Донбас) на чолі України стояли переважно російськомовні керівники, починаючи із Президента, Прем’єр-міністра, половини міністрів і депутатів Верховної Ради. Додамо до цього, що із сотні загальноосвітніх шкіл у Донецьку викладання українською велося лише в п’яти. Питання для дурнів: чи могли в такій ситуації українські націоналісти якось пригноблювати росіян? Але цей путінський зловмисний вимисел, хоч як дивно, знаходить підтримку в деяких колах і за рубежем, і всередині Росії.

Крім економічних санкцій, керівники Росії вдаються й до інших. Так, останнім часом їх пропагандистські зусилля спрямовано на агітацію донбасівців на отримання російських паспортів. Намір зрозумілий, як то кажуть, і їжачку. Умовити населення Донбасу отримати російські паспорти, а потім і підданство, а все решта — справа бюрократичної техніки. З російською більшістю Донбас буде в Росії в кишені. Щоправда, поки що непомітно, щоб жителі «ДНР» і «ЛНР» кинулися за російськими паспортами, але в Кремлі, з усього видно, надії на це не втрачають. Однак люди розуміють, що з новими паспортами їм місце проживання запропонують десь на Далекому Сході або ближче до півночі. Якщо наші люди клюнули на «русский мир», то це зовсім не означає, що їх можна обдурити на далекосхідній полові.

Ну а що стосується Азовського моря й Керченської протоки, то тут мета зрозуміла: отримати в повне володіння Азовське море. Якщо це станеться, тоді маріупольцям, бердянцям і всім решті доведеться забути про улюблену кільку. Українських рибалок туди не пустять під жодним приводом.

Донецьк.