Істотно збільшити площі під посівами сої планують нинішньої весни на Вінниччині. На 16 відсотків порівняно з минулорічним показником розширять клин під цією бобовою культурою. Торік сою вирощували на 114 тисячах гектарів.

— Аграрії планують скоротити посіви соняшнику, а також цукрових буряків, бо ціна на цукор впала, — повідомила «Голосу України» заступник керівника обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк. — Щоб забезпечити баланс посівних площ, збільшать вирощування сої. Це пояснюється зростанням попиту на цю культуру. Та й прибуткова вона. До того ж соя — найкращий попередник під кукурудзу, площі під якою в області мають намір також значно збільшити.

Сою та кукурудзу, звісно, покладуть у ґрунт пізніше, а тим часом аграрії краю вивели посівні агрегати на площі цукрових буряків та соняшнику. Наближається до завершення сівба ярих зернових ранньої групи — пшениці, ячменю, гороху, вівса. Загалом роботи виконано на майже 85 відсотках від загальної площі ранніх зернових. Невеликі дощі та сніг, що деінде випав минулого тижня, завадили техніці в окремі дні вийти в поле, зате у ґрунті додалося вологи, так необхідної для гарних сходів зернових.

Вінницька область.

Фото: vin.gov.ua