Фото надано прес-службою облради.

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тернопільської обласної ради впроваджує надання екстреної допомоги з використанням телемедицини. Задля цього в центрі встановили спеціальне телеметричне обладнання UNET для прийому та аналізу ЕКГ каналами мобільного зв’язку з використанням мережевих технологій (Інтернет, GPRS) від бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оснащених сучасним спеціальним електрокардіографом Юкард 100. В таких апаратах вбудована спеціальна система передачі ЕКГ.

Телеметричне обладнання з програмним забезпеченням центру та два електрокардіографи отримали від анонімного спонсора. Три апарати закупили коштом облради, ще два придбали Великогаївська і Хоростківська громади для потреб своїх мешканців.

Таку апаратуру встановили й у Вигоді Борщівського району — одному з найвіддаленіших від обласного центру сіл. «Впровадження екстреної медичної допомоги з використанням засобів телеметричного обладнання для забезпечення віддаленої висококваліфікованої ЕКГ-діагностики надасть людям, які живуть у сільській місцевості, доступ до найкращих обласних лікарів. Коли фельдшер приїде до хворого, зможе зробити йому кардіограму на місці. Він може сумніватися, чи варто везти пацієнта до лікарні, тому одразу передасть кардіограму до фахівця, який моментально почне консультувати. Для цього потрібно мати сучасний кардіологічний комплекс, який забезпечує віддалену висококваліфіковану ЕКГ-діагностику. За допомогою такого обладнання можна здійснити якісну реєстрацію електрокардіограми, її передачу для аналізу і віддаленої консультації спеціаліста, незалежно від місця знаходження пацієнта і медпрацівника. Завдяки використанню інноваційних технологій процес встановлення точного діагнозу кожного пацієнта значно спрощується, оскільки тепер можлива консультація експерта у віддаленому режимі», — зазначив голова обласної ради Віктор Овчарук.

Довідково

МОЗ дає таке визначення телемедицини: «комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги, з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником)». Для забезпечення віддаленої висококваліфікованої ЕКГ-діагностики завдяки сучасним технологіям цифрової обробки сигналів і оригінальним технічним рішенням створено унікальний 3-6-12-канальний електрокардіограф, що поєднує в собі одночасну реєстрацію 12 стандартних відведень, оригінальне програмне забезпечення UNET для прийому, обробки та аналізу ЕКГ і який можна застосовувати в системі сімейної медицини та швидкої меддопомоги незалежно від місця перебування лікаря і пацієнта.