Проте закарпатців більше турбує, коли загуркоче поїзд «Інтерсіті» з Києва до Ужгорода та Чопа.

Тестовий потяг зі словацького міста Кошице 2 квітня прибув до станції Мукачево. Запустити регулярне пасажирське сполучення між цими містами «Укрзалізниця», за словами її очільника Євгена Кравцова, планує у червні. З українського вокзалу до Словаччини можна буде доїхати рейковим автобусом по євроколії за чотири години. Нинішній пробний потяг складався з двох вагонів, розрахованих на 78 пасажирів.

Попередньо поїзд їхатиме таким маршрутом: Кошице — Чиєрна-над-Тісоу — Чоп — Мукачево.

Напередодні Є. Кравцов повідомляв, що час руху визначать так, щоб пасажири могли запланувати маршрути з пересадками: зі станції Кошице — на потяги до Братислави, Відня і Праги; а зі станції Мукачево — на поїзди до Ужгорода, Києва, Львова, Запоріжжя, Одеси, Харкова, Лисичанська та інших міст України.

Слід додати, що 9 грудня минулого року запустили потяг Мукачево — Будапешт. До речі, графік його руху підлаштований під поїзди, які прибувають до Мукачева з Києва, Харкова, Запоріжжя так, щоб між пересадками пасажири мали час помилуватися архітектурою Мукачева, зокрема, оглянути легендарний замок Паланок. А також — скуштувати смачні страви закарпатської кухні та випити склянку тутешнього запашного вина.

Але є те, що непокоїть закарпатців і що скромно замовчує пан Кравцов, — коли нарешті курсуватиме, так би мовити, не західний, а східний експрес: потяг «Інтерсіті» з Києва до Ужгорода й Чопа? Адже торік так урочисто і з помпою відкрили через Карпати новий Бескидський тунель за участю глави держави і духівництва, та далі Львова розхвалений сучасний потяг не курсує. Ніби західніше немає ще одного привабливого українського регіону, який зветься Закарпаттям і який так полюбляють відвідувати мандрівники з Києва та з-за кордону...

Фото: railway.lviv.ua