Фото з сайту Вінницької ОДА.

Із руїн підняли Будинок культури у старостинському окрузі села Василівка Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади на Вінниччині. Керівник ОТГ Володимир Ящук ініціював оновлення старих будинків культури і створення в них мультимедійних бібліотек у десяти старостинських округах, що входять до складу об’єднаної громади.

Майже чотири мільйони гривень витратили у Василівці на ремонт сільського закладу культури, перепланування приміщення, проведення опалення, придбання сучасних меблів та технічних засобів. Понад половину суми віднайшли спонсори, найбільший внесок зробило фермерське господарство «Агро-1», очолюване місцевим мешканцем Віктором Сандулом. Решту коштів виділили з бюджету ОТГ.

— Цей БК не ремонтували з минулого століття, з часу завершення його будівництва, — розповів «Голосу України» керівник відділу культури ОТГ Микола Романов. — Будівля розвалювалася на очах. Не було коштів. Тепер любо глянути на зовнішній вигляд, хочеться зайти всередину. На відкриття прийшли малі й старі. Вільного місця не було у залі. Це не перший відновлений заклад культури у районі. Такі само роботи плануємо у кожному селі, що входить до складу об’єднаної громади. У таких закладах створюємо мультимедійні бібліотеки з комп’ютерами та стаціонарним Інтернетом і мережею вільного доступу Wi-Fi. Закуповуємо пристрої для сканування, копіювання документів.

Староста села Василь Гринчук зазначив, що ремонтні роботи розпочали власними силами за підтримки спонсорів. Відремонтували покрівлю, замінили вікна, двері, утеплили фасад, придбали опалювальний енергоефективний котел. Завершити роботи допомогла ОТГ, надавши необхідну суму коштів.

За словами пана Гринчука, у нинішньому році планують ще розпочати реконструкцію дитсадка, ремонтують сільські вулиці, зробили вуличне освітлення.

На відкритті закладу культури був присутній керівник Іллінецької ОТГ Володимир Ящук. За його словами, у селах люди схвально сприйняли виконання робіт з оновлення будинків культури, особливо задоволені мультимедійними бібліотеками. Туди поспішають учні, приходить молодь, всі, кому потрібен Інтернет.

— Це новий стиль життя, його нова якість і надання послуг у сучасних умовах, відремонтованих приміщеннях, з новими меблями, технічними засобами, — наголошує Володимир Ящук. — У такому напрямі рухатимемося далі. Бо переконалися, що вдала ідея об’єднує людей.

До речі, наприкінці березня ОТГ прийняла рішення про розроблення документації на будівництво храму у цьому ж старостинському окрузі — селі Василівка.