Ажурна капличка біля джерела в селі Гірка Полонка.

Фото автора.

На Волині, яку за велику кількість річок, струмків, озер, ставків і водосховищ називають «голубоокою», 22 березня активно відзначили Всесвітній день водних ресурсів. Долучився до цього свята природи і власний кореспондент парламентської газети. Разом з виконувачем обов’язків начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростиславом Кравчуком, начальником Луцького міжрайонного управління водного господарства Віталієм Мушкою і колишнім багаторічним керівником цього самого управління, а нині провідним інженером з використання водних ресурсів Іваном Шевчиком він побував на відновлених природних джерелах Луцького району.

Найперше наш шлях проліг у село Воротнів. Місцева громада в 2015 році відновила джерело і зробила його місцем масового паломництва любителів хрещенських купелей у крижаній воді. Для екстремалів тут облаштовано просторий басейн, роздягальню. А для тих, хто хоче наповнити бутлі смачною джерельною водою, є криниця. І хоч виконані роботи коштували дорого, місцевому бюджету такий чарівний куточок для відпочинку обійшовся менш як у двадцять тисяч гривень. Більшість витрат узяли на себе спонсори. Зокрема настоятель місцевого Свято-Успенського храму УПЦ протоієрей Михайло Росоловський не пошкодував на добру справу тротуарну плитку, яку планував укласти на власному подвір’ї. І таких прикладів доброчинності староста сіл Воротнів і Лище Віталій Шкорупський навів нам багато. Старання місцевих ентузіастів не залишилися непоміченими. На Всеукраїнському конкурсі «До чистих джерел» робота з відновлення і окультурення Богоявленського джерела була відзначена першою премією.

Віталій Шкорупський, протоієрей Михайло Росоловський, Ростислав Кравчук, Віталій Мушка та Іван Шевчик свого часу багато зробили, аби облаштувати Богоявленське джерело у Воротневі.

У селі Городище Друге 7 серпня 2017 року в день ушанування пам’яті святої Анни відновили джерело «Безодня». Разом із головою місцевої ОТГ Світланою Соколюк оглядаємо альтанку над криницею, високий дерев’яний хрест над водоймою. Вода в невеличкому ставку аж світиться, така прозора і чиста. Світлана Василівна розповіла, що молодь села хоче закласти біля джерела, яке тепер носить назву святої Анни, невеликий скверик. Аби підняти цю заболочену місцину і посадити дерева, вже завезли кілька машин землі. А ще сільська громада планує встановити обабіч шосе Луцьк — Львів, до якого якихось сто метрів, вказівник. Хай подорожні завертають сюди, аби попити чистої і смачної води.

Найкрасивіше ж облаштували джерело в селі Гірка Полонка, що під самим Луцьком. Тут, на березі річечки Чорногузка, звели ажурну каплицю зі скла, облаштували басейн, викопали криничку. На свято Водохреща сюди по освячену воду приходять не лише місцеві, а й жителі Луцька та довколишніх сіл. Валка машин на шосе розтягується майже на кілометр.

Мій співрозмовник Юрій Ткачук, який живе неподалік, розповів, що джерело вдалося впорядкувати завдяки наполегливості колишнього сільського голови, на жаль, вже покійного, Олександра Перванчука, Володимира Рудецького та багатьох інших ентузіастів. Навіть при нас місцевий житель Олег Пасюк сачком вибирав із просторого басейну зайві водорості. У Гіркій Полонці пишаються своїм джерелом і бережуть його. Технічні ж роботи виконало тут Луцьке міжрайонне управління водного господарства.

Місцеві природолюби не збираються зупинятися на досягнутому. Заступник голови цієї ж Гіркополонківської ОТГ Андрій Мороз повіз нас у село Оздів. Тут, на березі річки Чорногузка, він показав джерело, яке пробивається нагору через заболочений берег. Жителі Оздова хочуть облагородити це місце і зробити його відпочинковою зоною. Сподіваємося, їм вдасться це зробити вже найближчим часом.

Вода — неоціненне багатство, і її потрібно берегти. Про це не забувають навіть у такому поки що вододостатньому регіоні як Волинь. За останні двадцять років в області відновлено й окультурено понад сто природних джерел. Найбільше, 21-ше, подарували людям спеціалісти Луцького управління. Спасибі всім, хто рятує й доглядає джерела. Ті ж на подяку дарують нам магічну силу своїх вод, здоров’я.