Аграрії Херсонщини розширюють площі під стабільно прибуткову культуру — соняшник. Якщо минулого року ним засіяли понад 337 тисяч гектарів поля, то нинішньої весни планують збільшити до 350 тисяч. Причому площі соняшнику на зрошенні, навіть попри подорожчання життєдайної вологи, також зростуть з 27 до 46 тисяч гектарів. Проблем із реалізацією врожаю насіння, звичайно, немає жодних.

Але збільшувати посіви «сонячної квітки» доводиться і через кліматичні зміни, вважають фахівці. «На Херсонщині чи не щороку трапляється осіння посуха. Через це фермери та орендарі не бажають ризикувати — скорочують площі посівів під озимі на користь ярих культур», — каже заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Недєлько.

Втім, тенденція із «наступом» соняшнику зберігається вже кілька десятиліть. Якщо в 1995 році у степах Таврії його сіяли на 141,9 тисячі гектарів, то тепер поля під цю культуру збільшилися ще на двісті тисяч гектарів, свідчать дані Головного управління статистики Херсонщини. Завдяки використанню дедалі продуктивніших сортів та зрошення, середня врожайність соняшнику також зросла — з 8,4 до 16,2 центнера з гектара. А тепер до соняшнику додався ще один його посухостійкий родич — сафлор, олія з насіння якого має безліч корисних властивостей.

Херсонська область.