Удвічі збільшили експорт продукції підприємства Вінниччини упродовж останніх років.

За словами голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, який оприлюднив таку інформацію в інтерв’ю одному з місцевих телеканалів, суттєво змінилася географія експортних поставок. Якщо п’ять років тому 40 відсотків реалізованої за межі держави продукції надходило до Російської Федерації, то за підсумками 2018-го цей показник становив лише три відсотки. Натомість на 48 відсотків зросли продажі до об’єднаної Європи. Лідером експортних поставок є Індія, на другому місці — Китай, на третьому — країни ЄС.

— Недавно під час зустрічі з представниками аграрного бізнесу приємно здивувала інформація про те, що один із наших фермерів продає яблука в Нідерланди, — зазначив Валерій Коровій. — Це свідчить, що підприємці крок за кроком освоюють новий ринок із широкими можливостями.

До речі, до Королівства Нідерланди вінничани продають ще й троянди. Вирощує їх спільне україно-голландське підприємство на ділянці поля неподалік Вінниці. Наші яблука «докотилися» також до польського ринку.

Як стверджує пан Коровій, завдяки економічній частині Угоди про асоціацію з ЄС нові ринки збуту в європейських країнах знайшли також підприємства машинобудівної галузі. Чи не найбільшим експортером краю є підприємство «Віолія» (Вінницький олієжировий комбінат). Його продукція надходить до 60 країн. Значну частину продукції експортує переробне підприємство «АгранаФрут», що виготовляє фруктові наповнювачі для морозива та йогуртів і має договори з відомими виробниками Європи.

Потужним експортером залишається україно-польське СП «Барлінек» з виготовлення паркетної дошки. Запрацював конвеєр першої черги заводу холодильного обладнання, значна частина продукції якого орієнтована на зарубіжного споживача.

Вінничани торгують із зарубіжними партнерами з позитивним сальдо, тобто більше продають власної продукції, ніж закуповують для потреб області.