«Пан Ягланд вважає, що Росію потрібно повністю повернути в Раду Європи, оскільки це створює лінії поділу в Європі. Якщо керуватися такою логікою, треба випускати злочинців із в’язниць, бо це лінія поділу в суспільстві». Так міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Твіттері прокоментував позицію генсека РЄ Турбйорна Ягланда щодо Москви в організації, яку активно лобіюють на весняній сесії ПАРЄ у Страсбурзі, що триває цього тижня. Уже сьогодні там мають відбутися термінові дебати про місію Асамблеї, зокрема і про роль РФ в організації.

Ще в понеділок йшлося про дебати, які мали б на меті створити умови для поетапного зняття санкцій і повернення російської делегації до роботи в Асамблеї. Член української делегації в ПАРЄ Георгій Логвинський у Фейсбуку повідомляв, що саме такий ракурс дебатів відкрито лобіюють представники Німеччини, Нідерландів, Швейцарії та інших шанованих держав. «Основний аргумент полягав у тому, що без 32 мільйонів євро, які Росія не заплатила, Рада Європи відчуватиме «неприйнятні труднощі»», — зауважував він.

Проте вчора член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза повідомив, що в Асамблеї змінюють текст термінової доповіді стосовно РФ. «Тепер за допомогою правок доповідь змінюють з метою фактичного посилення повноважень Асамблеї», — написав депутат Береза у Фейсбуку. Детальнішої інформації він не надав, проте побажав усім набратися терпіння.

Зміна регламенту ПАРЄ, щоб забезпечити можливість повернення російської делегації до Асамблеї, була однією із ключових тем і на неформальному засіданні політичної групи Європейської народної партії у понеділок у Страсбурзі.

Високий градус дискусії доводить той факт, що під час обговорення керівник німецької делегації в Асамблеї Андреас Нік (на знімку) допустив неприйнятну поведінку стосовно народних депутатів України. Про це повідомив член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза Укрінформу. За його словами, була ненормативна лексика — таке вперше можна було почути в спілкуванні з делегатами організації. «Коли їх вимусили визнати, що це проводиться для росіян, тоді ми порушили головне питання: що для вас важливіше — гроші або принципи?.. Ми запитали: чому ви готові пробачити Росії 12 тисяч життів, які українці віддали? Після цього розпочалася лайка німців», — розповів Береза. Зокрема, за його словами, керівник німецької делегації «повівся як людина, яка, мабуть, дуже довго спілкується з РФ і перейняла навички гопоти», пише Укрінформ.

Нагадаємо, що серед головних питань порядку денного весняної сесії ПАРЄ — бюджетна криза, яка сталася через несплату Москвою фінансових внесків. РФ після накладених на її делегацію обмежень через анексію Криму (позбавлення права голосу та права брати участь у роботі головних органів організації) сама відмовилася від участі в роботі Асамблеї, а влітку 2017 року також припинила платити членські внески в Раду Європи. РФ також заявляла, що залишить Раду Європи. Водночас Москва почала домагатися від ПАРЄ зміни регламенту, щоб унеможливити такі санкції надалі.

Фото: 112.ua.