Один із кращих і найстаріших у країні Вінницький обласний академічний театр ляльок «Золотий ключик» отримав утричі більшу площу, ніж має тепер. Під свій дах лялькарів прийняла обласна влада.

Театр переїде у 14-поверхову будівлю, що є комунальною власністю облради. Це — півтори тисячі квадратних метрів площі з окремим входом і подвір’ям, на якому планують облаштувати дитячий ігровий майданчик, встановити кам’яні скульптури казкових героїв. Нині тут за кошти обласного бюджету тривають ремонтні роботи.

— Кошторисна вартість проекту становила 26 млн грн, під час тендера виконавець робіт запропонував ціну у 23,5 млн грн, — повідомив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. — На зекономлені кошти закупимо меблі, техзасоби, облаштуємо прилеглу територію.

Першу виставу в новому приміщенні лялькарі планують показати під час відзначення Дня Вінниці, у вересні нинішнього року.

— Вінницькому ляльковому вже 82 роки, — розповідає директор театру заслужений працівник культури України Михайло Байдюк. — Не буде перебільшенням, коли скажу, що весь цей час колектив мріяв про те, щоб мати належні умови для роботи. Особливо незручно почувалися перед зарубіжними гостями. Ми заснували Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька». У дні його проведення не було можливості забезпечити належні умови акторам, які приїжджали на захід.

У 2007-му театр отримав статус академічного. Вінничани неодноразово представляли своє мистецтво за межами держави. Робили це з успіхом. Підтвердженням є низка відзнак колективу й окремим акторам та режисеру заслуженому діячу мистецтв України Олександру Свіньїну. На нинішній рік заплановані гастролі у Німеччині.