Фото надано Тарасом МАРТИНІВОМ.

Сімнадцятий рік поспіль на межі Тернопільської та Рівненської областей, поблизу урочища Гурби, відбувається теренова гра «Гурби—Антонівці». Цьогоріч захід триватиме з 2 до 5 травня.

«Це спортивно-патріотична гра для молоді з усієї України. Зазвичай тут збирається понад 350 активних людей, які хочуть випробовувати себе, бути відповідальними за свої дії, прагнуть загартовувати тіло й дух. Гра поєднує в собі елементи спортивного та морального вишколу. Повірте, прожити три дні в небезпечних умовах, постійно пересуваючись та йдучи на компроміс із собою, нелегко. Ми спимо в спальних мішках просто неба, організованого харчування немає, випробовуємо себе на міць і командну роботу. Буває, що учасникам доводиться сумніватися у власних силах ще при заповненні анкети», — розповідає член Тернопільського осередку Молодіжного націоналістичного конгресу Тарас Мартинів.

«Гурби—Антонівці» відбуваються в лісі на території в 20 кв. км, обмеженій маркувальною стрічкою. Триває гра три доби без перерви, часто найцікавіші події розгортаються вночі. За перемогу змагаються два курені: «Вовки» та «Леви». Курені діляться на менші частини: чоти й рої за аналогією розподілу груп в УПА. «Життя» учасника — нарукавна пов’язка. Є ще третя команда — курінь «Диверсанти», який не претендує на перемогу, але чинить перепони для «Вовків» і «Левів». Штабом куреня вважають три намети й прапор, що заховані в лісі.

Голова Тернопільського осередку МНК Микола Мисак повідомив, що на гру запрошують учасників віком від 18 до 29 років. «Гурби—Антонівці» — це не змагання заради змагання. Організатори вкладають значно більше сенсу в цей проект. Саме на межі Тернопільської та Рівненської областей в урочищі Гурби, поблизу села Антонівці, 75 років тому Українська повстанська армія вийшла на героїчний бій з військами НКВС, сили яких і технічне забезпечення були в рази більші. Хоча радянські війська й здобули тактичну перемогу, та це не зламало повстанців. Втрати УПА налічували до 100 осіб, втрати ворогів перевищили 900 радянських солдатів, стільки само було поранено. Дух історичної боротьби пронизує кожний квадрат терену», — зазначив Микола Мисак.

Організатори заходу — Міністерство молоді та спорту України в партнерстві з Молодіжним націоналістичним конгресом. Участь у грі безплатна.