Площі під цукровими буряками істотно скорочуються на Вінниччині. Під посів солодких корінців аграрії відвели 48,3 тисячі гектарів. Торік буряки вирощували майже на 55 тисячах гектарів.

— Причина одна — низька ціна на цукор, — каже голова обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — За такої ціни, як торік і нині, 10—10,5 тисячі гривень за тонну, затрати не окуповуються. Сподівання на те, що у нинішньому році оптовики платитимуть більше, не справдилися. Тому й скорочують площі. Є такі райони, де під буряки не відвели жодного гектара.

Станом на 8 квітня насіння цукристих заробили в ґрунт на площі понад 20 тисяч гектарів. Таку інформацію надали в департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА. Найбільше посіяли у Крижопільському районі. Там розташовано цукрозавод, найпотужніший в області. Активно ведуть роботи на бурякових полях у Гайсинському районі. Вирощену сировину тут також перероблятимуть на місцевому цукрозаводі. Першими розпочали сівбу цукристих в Козятинському районі, де мають цукроварню у селі Юзефо-Миколаївка.

— Дуже важливо покласти насіння у вологий ґрунт, — наголошує Микола Власюк. — Раптове підвищення денної температури, а також значні вітровії, що стоять над полями, не сприяють збереженню вологи. Добре, що ночі ще прохолодні. Агрегати виводять в поле з самого ранку. За таких умов це найоптимальніший період для сівби.

Вл. інф.