Працівники ПАТ «Чернівцігаз» відібрали пробу газу вдома в чернівчанки Катерини Шведик, що мешкає в мікрорайоні Роша на околиці міста. Жінка каже, що їх не викликала, але погодилася на пропозицію, щоб дізнатися, за що вона платить.

Ємність для забору газу, за словами представника прес-служби ПАТ «Чернівцігаз» Вікторії Голодняк, надала сертифікована лабораторія ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». На території Західної України лише там проводять подібні дослідження.

Люди мають платити за теплоту згорання газу, а не за кубометри. Раніше якість газу перевіряли в селі Черешенька Вижницького району. Тоді результати показали, що газ відповідає нормам, зокрема, калорійності. Але калорійність усе-таки різниться, тому в чернівчан борщ закипає на конфорці швидше, ніж, наприклад, у вижничан. Тож цього разу вирішили взяти пробу газу саме в побутових споживачів. Витрати за аналізи взяла на себе газова контора. Результати будуть за два тижні.

Тим часом не всі мешканці з довірою ставляться до такої ревізії палива, ініційованої згори. Люди скаржаться, що блакитне полум’я стає червоним у окремі години і пов’язують це з чутками, що у газову мережу постачальник запомповує повітря, яке теж горить, але борщ варить слабо-слабо.