Родичі понад півсотні українських громадян, яких протиправно утримують в РФ, а також на окупованих територіях, закликали делегатів ПАРЄ не ухвалювати зміни до регламенту, які можуть забезпечити зняття санкцій з російської делегації в умовах продовження агресії проти України. Відповідний лист було опубліковано на сторінці у Фейсбуці Центру громадянських свобод напередодні голосування резолюції, у якій проросійське лобі просуває процедурні зміни на користь РФ. «Ми високо цінуємо тверду реакцію Парламентської асамблеї на нелегальну анексію Криму та військові дії Росії у східній Україні. Ми вдячні Асамблеї за заклики до Росії звільнити наших близьких. Водночас ми з болем і з розчаруванням спостерігаємо за спробами дозволити Росії повернутися до ПАРЄ без виконання вимог Асамблеї», — йдеться у зверненні.

Родичі українських в’язнів у листі до делегатів ПАРЄ застерігають, що пропозиції із внесення змін до механізму накладання санкцій, ймовірно, можуть відновити права Росії в Асамблеї та водночас уникнути відповідальності за те, що зроблено російським режимом з українськими громадянами. «Ця так звана реформа означатиме політичне вирішення для декого і втрату надії для нас. Ми віримо в Раду Європи. Так само переконані наші родичі, які перебувають за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях. Будь ласка, не руйнуйте цю віру», — йдеться у листі.

Під документом стоять підписи родичів 55 політв’язнів, об’єднаних в Асоціацію політичних в’язнів Кремля та ГО «Звільнення з полону». Вони нагадують, що це не повний список політв’язнів — у Росії утримується щонайменше 97 осіб із таким статусом, а також є понад 120 військовополонених та цивільних заручників в окупованому Донбасі. «Для когось це просто імена. Для нас це — чоловіки та жінки, брати, сестри або діти», — наголошують автори листа.

Термінові дебати щодо ролі та місії ПАРЄ відбулися учора по обіді. Спочатку йшлося, що за результатами обговорення буде схвалено резолюцію стосовно механізму санкцій, які зробили б можливим зняття з Росії обмежень в інституції. Проте у вівторок член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза повідомив, що в Асамблеї змінюють текст термінової доповіді стосовно Москви, у такий спосіб не даючи російським лобістам провести правки, які дозволили б обнулити борги РФ перед Радою Європи та створити умови для повернення російської делегації в організацію. Результати дебатів на момент верстки номера відомо не було.

Від початку весняної сесії у Страсбурзі світові ЗМІ не полишає у спокої інформація українських медіа, що німецька делегація у ПАРЄ фактично очолила рух з повернення Росії до Асамблеї. У відповідь на це глава делегації ФРН Андреас Нік в інтерв’ю DW назвав такі твердження «повним абсурдом». «Фундаментальна позиція німецької делегації та німецького уряду щодо незаконної анексії Криму та військового конфлікту на Донбасі абсолютно зрозуміла і залишається незмінною, — зауважив він. — Я особисто як доповідач ПАРЄ озвучив однозначну позицію асамблеї щодо кризи у Керченській протоці та в Азовському морі в січні 2019 року. Цю резолюцію привітав і український уряд, і українська делегація в ПАРЄ. Поширення таких наклепницьких тверджень є відвертим намаганням підірвати близькі відносини Німеччини з Україною».

Водночас, за словами Андреаса Ніка, німецька делегація підтримує зусилля головування Фінляндії у Комітеті міністрів РЄ, яке має на меті «подолати загрозливу інституційну кризу між органами Ради Європи». В цьому контексті він зауважив, що позиція Берліна полягає у тому, що Росія повинна залишатися членом Ради Європи «з усіма правами та обов’язками».

Фото: eurointegration.com.ua