Вечірнє засідання 9 квітня

Депутати продовжили розгляд проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) із 1362-ї правки. Представники фракції Опозиційного блоку наполягали на підтвердженні майже всіх своїх правок. Доповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький, не виключив, що так зумисно затягується ухвалення законопроекту.

Чимало депутатських правок стосувалися діяльності новоствореної структури — Уповноваженого із захисту державної мови, оскарження його рішень. А також повноважень Національної комісії з питань стандартів державної мови. Депутат Василь Німченко вважав недоречною назву статті законопроекту «Захист української мови як елементу конституційного ладу». «Ніколи не може бути апріорі захист української мови як елемент конституційного ладу», — стверджував він. На це Микола Княжицький відповів, що це визначення відповідає визначенню Конституційного Суду. «В цій справі, до речі, суддею був сам колега Німченко в той час, і жодної окремої думки не запропонував», — зауважив доповідач.

Михайло Папієв розповів, що під час круглого столу в ПАРЄ у Страсбурзі, де були присутні й представники українського парламенту, пролунала думка про те, що цей закон порушує конституційні права громадян України, які належать до національних меншин, забороняє російську мову, а також румунську, угорську, болгарську та інші мови нацменшин, порушує європейські стандарти. Парламентарій закликав не голосувати за цей закон.

Натомість Микола Княжицький наголосив, що закон не є дискримінаційним і жодним чином не принижує жодну нацменшину. «А всі, хто виступають проти цього закону, виступають ворогами і противниками затвердження української мови як державної в Україні», — сказав він.

Олена Бойко пропонувала виключити із проекту пункт, що дозволяє Уповноваженому з об’єктивних, на його думку, підстав, втручатися в діяльність громадських об’єднань і політичних партій шляхом вивчення їхніх внутрішніх актів на предмет відповідності чи невідповідності мові. «Вважаю, що це є прямим втручанням у діяльність громадських об’єднань і політичних партій, що є недопустимим», — зауважила депутат.

Вікторія Пташник пропонувала своєю поправкою виключити положення про можливість звертатись до Уповноваженого із захисту державної мови з підстав, які не визначені прямо законом. Однак комітет відхилив цю поправку, вважаючи, що встановлення таких обмежень суперечить статті 40 Конституції, яка надає кожному право звертатися до державних органів з будь-яких питань.

Микола Княжицький вкотре підкреслив, що законопроект не стосується побутової мови, якою люди говорять на сході, на заході чи в іншому регіоні країни.

Зрештою, парламент зупинився на розгляді 1523-ї поправки до законопроекту.