Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП України в 2019 році на рівні 2,7 відсотка, що відповідає показникам, наведеним у попередньому аналізі фонду в жовтні 2018-го. Про це йдеться в оприлюдненій доповіді «Перспективи світової економіки», передає Укрінформ.

Причому прогноз на 2020-й становить 3 відсотки. Україна традиційно розміщена в групі імпортерів енергоносіїв у регіоні країн СНД, хоча в примітці вказано, що вона не є членом Співдружності, а група сформована за територіальною ознакою. Найкращий прогноз ВВП на нинішній рік у цій групі має Таджикистан (5 відсотків), найнижчий — Білорусь (1,8 відсотка). Середній показник по групі становить 2,8 відсотка, що приблизно дорівнює прогнозам для ВВП України.

МВФ також оприлюднив інші важливі показники економічного зростання для України. Так, індекс споживчих цін у країні цього року, як очікують аналітики фонду, зупиниться на позначці 8 відсотків (порівняно з 10,9 відсотка 2018-го), а 2020-го — зменшиться до 5,9. Рівень безробіття в Україні, як очікується, знизиться з 9 відсотків минулого року до 8,5 нинішнього й збереже тенденцію до зниження в 2020-му (8,1 відсотка).

До слова, нещодавно Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України в 2019 році до 2,7 відсотка із 2,9. Згідно з оцінкою Національного банку, економічне зростання в Україні триватиме, однак тимчасово вповільниться до 2,5 відсотка.