ПАРЄ в середу ухвалила резолюцію «Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи». Вона не дозволяє зняти з Росії санкції, накладені за агресію в Україні, та повернути її делегацію до Асамблеї без виконання зобов’язань. За проголосували 105 парламентаріїв, проти — 30, утрималися — 16. Глава української делегації в Асамблеї Володимир Ар’єв у Фейсбуці уточнив, що в документі Москву критикують «за боягузтво (подавати делегацію) та шантаж (відмову платити внесок до Ради Європи)». «Існуючий санкційний механізм залишається. Можливо, буде запроваджений додатковий, складніший. Але то вже справа майбутніх сесій», — написав він.

Резолюція ПАРЄ пропонує у випадках, коли держава-член порушує свої статутні зобов’язання або не поважає фундаментальні принципи й цінності Ради Європи, «запровадити спільну процедуру реагування, яку можуть активізувати Парламентська асамблея, Комітет міністрів РЄ (КМРЄ) або генеральний секретар», інформує DW. Тобто нову процедуру буде створено на додаток до існуючої, а нинішнє право ПАРЄ самостійно накладати санкції на РФ залишається без змін. Асамблея також закликала Росію виплатити свою частину внесків до бюджету організації, наголосивши, що інакше вона втратить право бути представленою у КМРЄ.

Нагадаємо, що попередньо в документі були положення, які мали на меті послабити санкційний тиск на Москву. Однак під час його підготовки до голосування вдалося прибрати з тексту ключові небезпечні норми.

У російській Держдумі розкритикували резолюцію і назвали її черговою спробою говорити з РФ мовою ультиматумів. «Дивно, що за весь цей час у ПАРЄ так і не засвоїли просту істину: з Росією не можна розмовляти мовою ультиматумів», — заявив віце-спікер Держдуми Петро Толстой, інформує ТАСС.

У свою чергу член української делегації в ПАРЄ Борислав Береза у Фейсбуці застеріг, що Росія і надалі шукатиме можливості повернутися до зали Асамблеї без виконання резолюцій. Він зауважив, що «доповідь голландця Тінні Кокса не повертає делегацію РФ у ПАРЄ і не знімає з них санкції, але закладає механізми, які можуть бути використані в майбутньому за певних обставин». На його переконання, Кремль при цьому використовуватиме «весь свій інструмент — фінансовий шантаж, брехню, маніпуляції, мотивацію окремих делегатів і зусилля своїх лобістів».

Погоджується із цим і постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. Як написав дипломат у Фейсбуці, лейтмотив «адептів повернення Росії» — Крим не буде визнаний російським, підтримка України залишиться, але РФ треба повернути в Асамблею, деякі намагаються переконати, що «Україні так буде навіть краще». Кулеба також зазначив, що в Раді Європи поглиблюється лінія розколу між Західною Європою та Центральною і Східною, і це стосується не лише українського питання. «Спроби повернути Росію до ПАРЄ без виконання нею умов, які сама ж ПАРЄ висунула до Росії, триватимуть і надалі. Це розхитуватиме Раду Європи, яка ставатиме дедалі слабшою. Вона втрачатиме свій авторитет і важелі впливу», — написав посол. Тому, за його словами, за своє місце і права «доведеться воювати головою і ліктями. Ціна кожної помилки дедалі суттєво зростатиме з кожним місяцем. Ціна кожного голосу на підтримку України також».

Фото: focus.ua