У Луцьку, в «Grand Central», що на 4-му поверсі торговельно-розважального центру «Промінь», відбулась презентація виставки «Гапличка». В проекті представлене традиційне чоловіче та жіноче вбрання волинян другої половини ХІХ — початку ХХ століть. Унікальність «Гаплички» ще й у тому, що за допомогою знімків ми бачимо, який вигляд має старий одяг на наших сучасниках. Повірте, від цього фотомоделі навіть покрасивішали.

— Усе почалось із того, що шукали вбрання лучанок, в яке вони були одягнені 100 років тому. Виявилось, що ніхто не збирає «міського» одягу, але по-різному представлена історія сільських районів. Коли побачили вперше ті хустки, фартухи, у мене якось сама по собі виникла ідея зібрати ці образи та показати волинянам... Хотілось, щоб люди це бачили, знали, цінували та пишались власним, могли створити вже сучасні вишиванки за історичними мотивами. Застібки, візерунки, фартухи та запаски створені тяжкою працею наших предків. Кожне вбрання має свою унікальну історію виникнення, життя та існування. Кожне має цінність для Волині, — розповіла автор проекту Юлія Євпак.

Із пошуками та зйомками одягу, вивченням його історії ініціаторам цієї унікальної виставки допомогли працівники відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею. Зібрані на ній матеріали планується оформити в презентаційній книжці.