Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Учора у столиці України розпочав роботу 12-й Київський Безпековий Форум, організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Цьогоріч на захід зібралися рекордна кількість учасників – більш як тисяча представників із понад 20 країн світу. У Форумі взяли участь Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, українські урядовці та парламентарії, високі іноземні гості — представники урядів та парламентів різних країн, дипломати та експерти. Сьогодні перед учасниками Форуму із спеціальною промовою виступить Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Цьогорічний Форум має назву «Невтомна хвиля: Стратегічний вибір України та Заходу». Образ «невтомної хвилі» — це посилання на однойменну книжку сенатора США Джона МакКейна, котрий був давнім другом України та підтримував її на міжнародому рівні. Безпековий Форум, що проходить між першим і другим турами президентських виборів, присвячений обговоренню зовнішньополітичних і безпекових пріоритетів претендентів на посаду глави держави, а також майбутніх виборів до Верховної Ради й формування парламентської коаліції. У програмі Форуму — 15 панельних дискусій.

Організатор Форуму — засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній Яценюк відзначив, що політики на даному етапі ще не знайшли відповіді на нові виклики, що призводить до істотних змін політичного та ідеологічного ландшафту. «Будь-які спроби знайти переговорний майданчик з Володимиром Путіним і Росією з приводу того, щоб він припинив війну, є химерою, якщо такі спроби не підтримані дуже конкретними заходами і методами, дуже жорстким тиском», — заявив А. Яценюк, висловивши думку, що Україна повинна отримати озброєння від західних країн та бути включена до системи колективної безпеки. Політик звернувся до європейських колег: якщо «Північний потік-2» буде збудовано, а Україна позбавлена транзиту газу, Європа буде більш залежна від Росії та російського газу.

— Україна, як і передбачали, попри всі зусилля, таки стала об’єктом втручання з боку Росії в перебіг президентських виборів, — заявив у своєму виступі Президент України Петро Порошенко. «У жодному разі не знімаю відповідальності з чинної влади та з себе особисто за прорахунки, яких було допущено, — сказав він. — Проте помилки, хоч би які серйозні вони були, не повинні переважати на наших терезах головну загрозу, яка стоїть перед нами, — небезпеку втратити державу». Порошенко сказав, що нинішня виборча кампанія нагадала йому кінофільм «Еквілібріум»: віртуальний кандидат звертається з постановочними, завченими словами і репліками виключно з екранів телевізорів чи смартфонів. «Ніякого «лідера» насправді не існує. Існує лише його телевізійний образ, за яким ховається група людей з цинічними інтересами», — сказав Порошенко. Водночас глава держави відзначив, що такого рівня демократії та рівності кандидатів в Україні ще не було. І це є вкрай важливим досягненням, яке сьогодні демонструє наша країна, що визнано демократичним світом.

«Новообраний Президент, хоч би хто ним став, опиниться сам на сам не з об’єктивом камери чи смартфона, а з досвідченим і безкомпромісним ворогом, — наголосив Петро Порошенко. — Адже Путін і його апетити нікуди не подінуться. Це ж не комп’ютерна гра. І проекти Новоросії чи Малоросії. І сухопутний коридор до Криму».

Президент застеріг: «Ослаблена, розсварена після виборів Україна з недосвідченим Президентом — це нагода для Путіна. Якщо Верховний головнокомандувач не розставляє червоні лінії, то це запрошення Путіну до агресії проти нас».

На Форум також було запрошено кандидата на посаду Президента Володимира Зеленського, повідомив Арсеній Яценюк. Однак той не прийшов.

Довідково

Щорічний «Київський Безпековий Форум» засновано Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році. Відтоді Форум щороку стає платформою для дискусій на високому міжнародному рівні щодо актуальних питань національної безпеки, безпекових питань Чорноморського регіону, Європи та світу.