Вечірнє засідання 11 квітня

На початку засідання заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд виступила із заявою від фракцій «Самопоміч» та «Батьківщина», у якій закликала парламентаріїв поставити підпис під проектом закону про Президента України, який дозволить встановити нормальний баланс влади та нормальний баланс стримувань і противаг. За її словами, йдеться про поправки до 72 законів, в яких Президент вийшов за межі повноважень, встановлених для нього статтею 106 Конституції України, а концентрація великого обсягу влади в одних руках призводить до того, що глава держави думає тільки про одне — як зберегти владу та побороти противників всередині самої української політики. «Ми спостерігаємо це фактично впродовж всієї новітньої української історії», — сказала О. Сироїд та висловила думку, що нам нарешті потрібно побудувати в Україні систему влади із повноцінною системою стримувань і противаг, коли Президент, так само, як і всі інші органи влади, буде стриманий законом. «Тоді не буде конфлікту між Президентом і Прем’єр-міністром, а Президент, як і всі інші органи влади, буде відповідальний перед українським народом за виконання Конституції та законів України», — переконана заступник Голови Верховної Ради. Оголосивши про збір підписів народних депутатів під законопроектом, О. Сироїд запевнила, що він написаний не під когось чи проти когось, а щоб розвивати українську державу та захистити свободу кожного українця від свавілля будь-якої людини, яка одного дня може обійняти чи обіймає посаду Президента. «Це законопроект про свободу і про захист від свавілля», — підкреслила вона.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що треба підтримати український парламент, бо «один кандидат в Президенти у фільмі, його герой літературний, розстрілює його з автомата». «Тому, звичайно, мають бути засоби для того, щоб український парламент мав необхідну кількість повноважень для противаг в українській державі», — зазначив він.

Після цього народні депутати продовжили розгляд у другому читанні проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д).

Водночас народний депутат Ігор Васюник запропонував доповнити положення, яке дозволяє давати суб’єктам господарювання (в тому числі фізичній особі-власнику домену чи каталогу) обов’язкові для виконання приписи про припинення порушень прав споживачів, словами «в тому числі щодо тимчасового припинення діяльності у сфері електронної комерції та розміщення електронних комерційних повідомлень, як це робиться в інших видах господарської діяльності». Однак голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький пояснив, що ця поправка не врахована тільки з тієї причини, що у нас відсутнє законодавство про блокування іноземних веб-сайтів, а в мовному законі ці норми прописати неможливо. «Давайте не будемо запроваджувати блокування іноземних веб-сайтів через мову», — сказав він.

Під час розгляду поправок до Прикінцевих та Перехідних положень щодо Закону «Про освіту» М. Княжицький зазначив, що пропоновані в мовному законопроекті норми відповідають рекомендаціям Венеційської комісії щодо освітнього закону. «У висновку Венеційської комісії сказано, що Україна має право запроваджувати обов’язковість навчання українською мовою», — нагадав він.

У ході дискусії про мову друкованих засобів масової інформації народний депутат Валерій Писаренко заявив, що законопроект фактично забороняє видання друкованих ЗМІ іншими мовами, крім української. «Чому ви знищуєте друковані засоби інформації, які хочуть самі визначати, якою мовою їм друкуватись? В чому проблема, якщо приватний власник захоче видавати їх російською мовою? В чому проблема, якщо в Києві виходить англомовна газета «Kуiv Post»? — запитав він. М. Княжицький на це зауважив, що насправді далі по тексту законопроекту є положення, яке дозволяє видавати друковані ЗМІ будь-якою мовою.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, реагуючи на слова Валерія Писаренка про те, що питання мови цікавить тільки два відсотки громадян, підкреслив, що соціологія навпаки свідчить, що більшість громадян підтримують утвердження української мови як державної.

До завершення вечірнього засідання народні депутати розглянули 1832 поправки, тож А. Парубій повідомив, що наступного пленарного тижня парламент перейде до ухвалення законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. «Я прошу всіх скасувати будь-які відрядження і поїздки. Хочу наголосити, що як Голова Верховної Ради України не підписуватиму жодного відрядження протягом тижня, коли ми прийматимемо цей законопроект», — сказав він та висловив переконання, що парламент зуміє ухвалити це історичне рішення.