У четвер міністр оборони Сербії Александар Вулін оголосив, що починає голодовку на знак протесту проти... протестів з елементами насильства, які кожних вихідних організує в Белграді опозиція, поінформувала сербська газета «Вечірні новини».

Майже тридцять народних обранців від правлячої коаліції в Скупщині (парламенті) та деякі депутати міської ради Белграда вже висловили намір підтримати Вуліна в проведенні його акції «Голод проти насильства». У такий спосіб вони хочуть висловити своє неприйняття дій опозиції, яка від початку грудня 2018 року виводить людей на вулиці й площі столиці з вимогою відставки президента Александра Вучича, голови парламенту Майї Гойкович і прем’єр-міністра Ани Брнабич, а також проведення в країні дострокових парламентських виборів. На думку міністра оборони, агресивність протестувальників зростає. Під час 18-ї антиурядової акції, яку опозиційний рух «Союз за Сербію» провів у Белграді минулої суботи, її учасники розтрощили будівельний майданчик на площі Республіки, а також закидали  поліцейських, котрі охороняли порядок, яйцями й овочами.

Александар Вулін і депутати, які підтримали його, своєю голодовкою хочуть наголосити, що в заворушеннях на вулиці винні лідери «Союзу за Сербію» — Бошко Обрадович, Драган Джилас і Вук Єремич, котрі підбурюють людей до насильства.

На думку журналістів і політологів, зустрічну акцію міністр оборони почав проводити напередодні 13 квітня. Опозиція вимагала, щоб до цього дня лідери країни пішли у відставку. А якщо ні, то «Союз за Сербію» обіцяв почати громадянську непокору владі й масову боротьбу з режимом Вучича-Брнабич. Як вважає сербська преса, справа може дійти до крайньої радикалізації протестних дій, на котрі можуть адекватно відповісти правоохоронні органи. Що призведе до непотрібної напруженості в країні, а, можливо, й до фізичного насильства.

Фото: m.novosti.rs