На знімку: торік у студентській олімпіаді з програмування у ВНТУ змагалися 78 команд.

Фото з архіву автора.

Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування стартує у 28 містах держави. Понад 800 команд майбутніх програмістів змагатимуться за право виходу до наступного етапу. Особливість змагань полягає в тому, що вони одночасно мають статус 1/8 етапу світової першості з програмування АСМ-ІСРС. Майбутній півфінал серед країн Південно-Східної Європи відбудеться восени на базі Вінницького національного технічного університету (ВНТУ).

13 квітня в цьому виші змагатимуться 84 команди (торік було 78). Серед них найбільшу кількість представлятимуть господарі. Також братимуть участь колективи «айтішників» з Донецького національного університету імені Василя Стуса, низки коледжів та місцевої фізико-математичної гімназії № 17. На другому майданчику — у державному педагогічному університеті імені Коцюбинського — програми писатимуть ще 25 команд.

— Умови незмінні — у кожній команді по три учасники, які працюватимуть за одним комп’ютером, бо найбільше цінуються ті програмісти, які володіють навиками злагодженої роботи, — розповів «Голосу України» координатор олімпіади у Вінницькій області, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ Ігор Арсенюк. — Кожна команда впродовж п’яти годин має розв’язати максимальну кількість з 10—15 задач.

«Кодери» — так між собою студенти називають майбутніх програмістів — демонструватимуть свої знання і вміння з математики та дискретної математики, логіки, теорії алгоритмів тощо. Саме ці знання є базою для створення в подальшому практичних програм.

Кожен учасник мріє про фінал. Уже хоча б тому, що за фіналістами «полюють» представники престижних світових компаній, які запрошують переможців на роботу.

Студентська олімпіада з програмування АСМ-ІСРС є наймасовішою у світі. У 2018 році лише в півфіналах узяли участь понад 55 000 студентів з 3 100 університетів 111 країн.