Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко переконаний, що вже цього року можна буде виплатити «13-ту пенсію», — повідомив «Урядовий портал». «Ініціатива полягає в тому, щоб... одноразову виплату, яку пенсіонери отримали в березні і отримають у квітні, зробити постійною. Це може бути у вигляді «13-ї пенсії» наприкінці року. Її отримуватимуть люди, які мають великий страховий стаж, але невисоку пенсію», — пояснив віце-прем’єр-міністр. За його словами, уряд працює над реалізацією цієї ініціативи.

Монетизовану субсидію українцям виплачуватимуть у квітні та травні. Також ця програма збережеться і на наступний опалювальний сезон. У Кабміні кажуть, що «...потрібно забезпечити подальше інформування громадян про монетизацію субсидій і виплати відповідних коштів вчасно і в повному обсязі, оскільки виплата «живих коштів» продовжиться в квітні і травні», і нагадують, що загалом по Україні монетизовані субсидії через Пенсійний фонд і Ощадбанк отримують майже 3,5 мільйона сімей, а щомісяця Кабінет Міністрів виділяє на потреби населення для допомоги з оплатою приблизно 5,7 мільярда гривень.

Також повідомляється, що в середньому кожна родина, яка отримує субсидії, щомісячно має майже 1680 гривень, з яких зекономлене на компослугах може витратити на інші цілі.

Так, наприклад, у Київводоканалі рівень оплати від киян, що отримали монетизовані субсидії, становив лише 62 відсотки, а в Київтеплоенерго — лише 73 відсотки. З цих цифр можна зробити висновок, що не всі платять за комунальні послуги вчасно. Є побоювання, що монетизація пільг на оплату послуг ЖКГ може призвести до ще більшої заборгованості населення.

До Великодня ще два тижні, але вже відомо, що за рік подорожчало більшість інгредієнтів паски, знизилася ціна лише на цукор і яйця. Аналітики Української аграрної конфедерації зазначають, що, наприклад, борошно повільно, але стабільно дорожчало впродовж року.

Хто цьогоріч збирається пекти паску вдома, на покупку необхідних продуктів витратить 109 гривень, що на 7 гривень, або майже на 8 відсотків, більше, ніж минулого року. А великодній кошик, що складається з паски, крашанок і буженини, стане нині майже в 261 гривню, що приблизно на 15 гривень, або на 6 відсотків, більше, ніж рік тому.

Серед загальних причин подорожчання продуктів фахівці називають збільшення собівартості виробництва. Тільки в січні-лютому витрати виробництва в рослинництві зросли майже на 5 відсотків, а в тваринництві — на 7,8 порівняно з аналогічним періодом минулоріч. Ще одна проблема — постійне скорочення поголів’я великої рогатої худоби і свиней.

Незважаючи на свята, очікують, що ціна на яйця трохи знизиться — майже 1 гривня за десяток. На цукор збережеться стабільною. На 3—5 відсотків (4—5 грн/кг) можуть подорожчати свинина і м’ясні вироби. Причини традиційні — завершення посту плавно перейде в Травневі свята, коли багато хто із співвітчизників поїде на пікніки із шашликами і тим самим підніме попит на м’ясо. Можливе зростання цін на овочі в зв’язку з передсвятковим ажіотажем, але це стосуватиметься ринків, тоді як супермаркети залучатимуть покупців акційними знижками.