На знімку: такий дизайн мають тролейбуси вінницького виробництва.

Фото з сайту Вінницької міськради.

Новий тролейбус власного виробництва представили на комунальному підприємстві «Вінницька транспортна компанія».

На маршрут машина вийде на початку травня. Тоді міська влада запропонує мешканцям міста придумати назву транспортному засобу.

— Майже все обладнання і комплектація нового тролейбуса вітчизняного виробництва, — розповів під час презентації директор підприємства «Вінницька транспортна компанія» Михайло Луценко. — Тільки кузов закупили у білорусів. Тепер тестуємо програмне забезпечення бортового комп’ютера, здійснюємо монтаж інформаційних систем, до речі, виробником таких систем є одне з підприємств нашого міста.

Особливість нової машини в тому, що вона має альтернативне джерело живлення і високі показники енергоощадності. За словами Михайла Луценка, встановлені акумулятори дають можливість автономно долати відстань у п’ять кілометрів. У разі виникнення нестандартної ситуації водій доправить транспортний засіб у депо без використання контактної електромережі.

Енергії споживатиме на 30 відсотків менше порівняно зі старими тролейбусами. За попередніми розрахунками, економія коштів на одну одиницю нового транспорту упродовж року становитиме сто тисяч гривень. Загалом за такий період підприємство витрачає на плату за електроенергію, використану для роботи тролейбусів, 150 мільйонів гривень.

— Наш тролейбус коштує менше, ніж ті, що пропонують українські виробники, не кажучи вже про зарубіжні зразки, — наголосив під час презентації нової машини міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — До того ж для його виробництва створили нові робочі місця. Будемо й надалі оновлювати парк власними силами.

П’ять років тому місто закупило 40 нових тролейбусів, ще 129 оновили за програмою капітально-відновлювального ремонту. До кінця 2019-го планують виготовити чотири власні тролейбуси. До речі, вони за дизайном схожі на трамваї вінницького виробництва. Загалом їх виготовили десять одиниць. Вони курсують містом з логотипом WinWay. Таку назву пасажири обрали на конкурсній основі. Назву новому тролейбусу обиратимуть так само. За словами Сергія Моргунова, міська влада оголосить конкурс одразу після виходу машини на маршрут, а на переможця чекатиме винагорода.