У понеділок у Болгарії розпочалися урочистості з приводу 140-ї річниці від дня скликання Установчих зборів (парламенту) і прийняття Тирновської конституції. Основні заходи відбуваються у місті Велико-Тирново, яке є колискою болгарського парламентаризму.

Голова Народних зборів Болгарії Цвєта Караянчева в місцевому музеї «Відродження й Установчі збори» відкрила виставку архівних документів, що розповідають про перші кроки депутатів тодішнього парламенту, який закладав засади правої держави й демократії у країні, що звільнилася від османського гніту.

Президент Румен Радев і голова Народних зборів взяли участь в урочистому засіданні Конституційного суду, яке було присвячено важливій події в історії країни — народженню Основного Закону.

Сьогодні у Велико-Тирнові відбудеться і урочиста сесія Народних зборів, на якій нинішні депутати вшанують перших народних обранців, які закладали основи парламентаризму. Очікується, що зі зверненням до них виступить президент Румен Радев. Потім на головній площі міста члени історичних об’єднань відтворять події 140-річної давності. Завершаться урочистості святковим салютом.

А напередодні Народні збори ухвалили рішення про оголошення Велико-Тирнова історичною і духовною столицею Болгарії. Депутат Мілен Міхов нагадав колегам, що перші засідання Великих народних зборів відбувалися саме в цьому місті, й запропонував відродити традицію — проводити перші засідання кожного парламенту нового скликання у Велико-Тирнові. В цій історичній постанові про духовну столицю Болгарії зазначається, що рішення парламенту не матиме якихось адміністративних чи фінансових наслідків, а є символічним жестом стосовно міста і його жителів напередодні 140-річчя прийняття Тирновської конституції.

Фото: museumvt.com