Президент України Петро Порошенко прогнозує, що черговий раунд переговорів «нормандської четвірки» на найвищому рівні може відбутися на початку літа — в п’яту річницю створення цього формату. За словами глави держави, він обговорював терміни проведення саміту з Президентом Франції Еммануелем Макроном і Канцлером ФРН Ангелою Меркель 12 квітня у рамках візитів до столиць цих країн.

Український лідер, як інформує його прес-служба, висловив упевненість, що альтернативи «нормандському формату» немає і спільними зусиллями Київ, Берлін і Париж зможуть змусити Москву погодитися на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. В іншому випадку санкційний тиск на Кремль буде посилено.

Глава держави у французькій столиці повідомив, що під час спілкування із лідерами Франції та ФРН окремо було обговорено питання звільнення українських заручників і військовополонених. За його словами, це питання буде винесено на заплановану зустріч «нормандського формату».

У п’ятницю у Єлисейському палаці відбулася також зустріч французького лідера із кандидатом в президенти України Володимиром Зеленським. У короткому коментарі ЗМІ за результатами розмови В. Зеленський розповів, що перемовини пройшли в теплій атмосфері. Темами обговорення, за його словами, були «найважливіші питання для українського суспільства, для України в цілому, говорили про життя, про головне, говорили, про припинення війни на Донбасі».

Зауважимо: французька газета Le Monde повідомила, що з ініціативою провести зустріч з Е. Макроном виступила команда В. Зеленського. Українські медіа повідомляють, що в організації цього візиту допомагав французький філософ Бернар Анрі Леві, котрий, як пишуть ЗМІ, наразі виконує роль неофіційного каналу зв’язку між Парижем та Києвом.

Фото: prm.ua