Переможець студентської олімпіади з програмування у Вінницькій області — команда ДонНУ імені Стуса разом із тренером та організаторами змагань із ВНТУ.

Фото прес-служби ВНТУ.

Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування у статусі світової першості АСМ-ІСРС стартувала 13 квітня ц. р. у 28 містах України. «Голос України», інформаційний спонсор змагань, розповідає, як у Вінниці змінився багаторічний переможець: місцевий національний технічний університет (ВНТУ) поступився першим місцем команді Донецького національного університету імені Василя Стуса (ДонНУ).

— Умови олімпіади однакові для усіх країн, де відбуваються такі змагання, — розповів координатор олімпіади у Вінницькій області, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ Ігор Арсенюк. — Вік учасників — не старше 23 років, команда складається з трьох осіб, формується на базі одного окремо взятого навчального закладу. Кожній з команд надається один комп’ютер, у такий спосіб перевіряється уміння працювати в колективі, що надзвичайно важливо для роботи програмістів. Протягом п’яти годин команди мають розв’язати максимальну кількість із 12 запропонованих задач.

Організація олімпіади у ВНТУ традиційно покладається на кафедру комп’ютерних наук.

З Гарвардом і Google

— Участь студентів у світовій олімпіаді АСМ-ІСРС дає їм можливість професійного зростання, виходу на міжнародну орбіту, — ділиться думками про мету змагань завідувач кафедри комп’ютерних наук доктор технічних наук професор Андрій Яровий. — Протягом останніх 15 років 12 колишніх студентів нашої кафедри, які брали участь в олімпіадах, нині працюють у відомих міжнародних корпораціях, таких як Google, Microsoft, Facebook.

Коли такі випускники приїздять до Вінниці у відпустки, обов’язково навідуються в альма-матер. Розповідають студентам свої історії, діляться досвідом. Це колосальна мотивація для нинішніх студентів! У них очі світяться надією на можливий успіх!

За словами професора Ярового, крім світової першості АСМ-ІСРС студентам пропонують долучатися до інших змагань. Так, компанія Google щороку проводить свої турніри. На початку квітня долучилися до контесту (онлайн-тестування. — Ред.), організованого Гарвардським університетом (США). Одна з команд ВНТУ за кількістю розв’язаних задач максимально наблизилася до переможців. Використовують новий навчальний курс «Комп’ютерні науки», розроблений професором з Гарварда.

Результати оцінює комп’ютер

У комп’ютерному центрі ВНТУ перебував директор півфіналу студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС у Південно-Східній Європі професор університету Володимир Месюра. Стежив за перебігом змагань на екрані комп’ютера. Створена програма дає можливість в режимі он-лайн дізнатися про роботу кожної команди на теренах держави.

— Будь-яке втручання в оцінювання виключається, — наголошує Володимир Месюра. — Результати оцінює комп’ютер, до того ж одразу після розв’язання конкретної задачі чи її нерозв’язання. Журі залишається лише виписати дипломи і вручити їх переможцям.

У Вінницькій області переможцем стала команда ДонНУ імені Стуса. До речі, уперше за багато років технічний університет поступився пальмою першості. Командам ВНТУ дісталися два (з двох) других місця та два (з трьох) третіх. Ще однією третьою стала команда ВДПУ. Педагогічний університет уперше піднявся на третю сходинку олімпіади.

Довідково

Понад тисяча команд ЗВО усіх рівнів акредитації та загальноосвітніх шкіл нашої держави взяли участь у першому етапі всеукраїнської студентської олімпіади з програмування. Найбільшу кількість учасників порівняно з іншими містами представила Вінниця: на майданчику національного технічного університету змагалися 84 команди, 52 з яких — з ВНТУ; на базі державного педагогічного університету імені Коцюбинського (ВДПУ) — майже 30 команд.