Ольга Кулініч працює з Дмитром Пахолюком і після уроків, і у вихідні, готуються до змагань-2020.

Фото надано Ольгою Кулініч.

Наталія Янкова, студентка Вінницького медичного університету імені Пирогова, під час навчання у школі-гімназії № 1 рідного Хмільника чотири рази брала участь у Всеукраїнській учнівській олімпіаді з біології. І стільки ж років поспіль ставала переможцем(!). Ще четверо учнів з цієї школи посідали друге і третє місця. У нинішньому році диплом першого ступеня привіз восьмикласник Дмитро Пахолюк.

Усі переможці — вихованці талановитого педагога-біолога Ольги Кулініч.

Переміг у Харкові — аплодували у Лодзі

Цього року олімпіада юних біологів ювілейна — її проводили у 40-й раз. Фінальна частина відбувалася у Харківському національному фармацевтичному університеті. Традиційно змагалися учні 8—11-х класів. Три дні поспіль виконували теоретичні і практичні завдання. Дмитро Пахолюк із Хмільника став переможцем серед восьмикласників.

Ольга Кулініч не мала можливості супроводжувати свого учня. У той час вона з групою педагогів перебувала у Польщі.

— Мені скидали на телефон результати змагань, — розповідає пані Ольга. — Їх виставляли після кожного етапу на дошці оголошень у гуртожитку, де проживали олімпіадники.

Повідомлення про перемогу Дмитра надійшло на телефон вчительки, коли вона з колегами їхала в автобусі. Було це у місті Лодзь. Прочитала — і не могла стримати емоцій, змахнула сльозу радості і озвучила новину. Колеги аплодували, вітали. А пані Ольга роздала їм усі цукерки, які мала з собою.

Дмитро Пахолюк переміг у нинішньому році ще й на обласній олімпіаді з математики. Втім, біології не зрадив. Додатково займається нею з шостого класу. Дуже подобається...

Найскладнішим для Дмитра було одне з практичних завдань. Про це він розповів під час спілкування з журналістом.

— За допомогою мікроскопа треба було визначити, які саме водорості входять до складу пігулки, — каже Дмитро. — Досліджувати довелося тільки окрему частинку з подрібненої пігулки. Такі умови.

Атмосфера на олімпіаді дуже сподобалася нашому земляку. За його словами, між учасниками склалися дружні відносини. Після кожного етапу збиралися разом, обмінювалися думками, розповідали, хто, що і як робив.

У його групі восьмикласників було 32 учні з різних шкіл України. Дехто представляв спеціалізовані школи чи класи. Втім, перемога дісталася не їм.

Якби не ЗНО, не знаю, чи мої діти навчалися б у вишах

У сім’ї Пахолюків шестеро дітей. Троє з них уже закінчили школу. Найстарший брат і сестра Дмитра — золоті медалісти. Брат навчався в Національній академії внутрішніх справ у Києві, сестра — студентка Вінницького медичного університету імені Пирогова. Ученицею школи також брала участь у Всеукраїнській олімпіаді. Ще один брат навчається в Одесі в Національному університеті «Одеська морська академія». Дві найменші сестри — школярки: одна у п’ятому, друга у першому класі.

— Якби не ЗНО, не знаю, чи могли б мої діти вчитися у вишах, — каже батько Дмитра Анатолій Анатолійович. — Добре, що є можливість вступати завдяки знанням, старанням, а не за хабарі, як раніше.

Батьки працюють на залізниці. Час від часу відлучаються з дому. Тоді Дмитро залишається за господаря. Піклується про молодших сестер. Вони, як і він, а раніше — старші брати і сестра, учні школи-гімназії № 1.

Інформація до роздумів

Шестеро вихованців Ольги Кулініч (четверо дівчат і два хлопці) ставали переможцями й призерами всеукраїнських олімпіад з біології. Найкращого результату досягла Наталія Янкова: чотири роки поспіль поверталася з дипломом першого ступеня. Тепер перше місце у Дмитра Пахолюка. Ще четверо посідали другі-треті місця. На одній з обласних олімпіад шестеро вихованців Ольги Кулініч отримали дипломи за перше, друге, третє місця.

Роботу гуртків не фінансують

Ще донедавна Ольга Кулініч вела гурток юних біологів у рідній школі. Рік працювала навіть після того, коли за гурткову роботу перестали платити. Тепер працює на особистому ентузіазмі з найбільш обдарованими. Робить це, витрачаючи свій час, після уроків чи у вихідні. За власні кошти купує необхідну літературу.

Учителька з вдячністю відгукується про декана біологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Юлію Овчиннікову, викладача Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Віктора Рогача. Каже, вони допомагали у підготовці до олімпіади Дмитра Пахолюка. Своїми порадами ділиться із земляком згадана вище чотириразова переможниця олімпіад Наталія Янкова.

— Успіх досягається неймовірними стараннями учнів і педагога, — каже Ольга Кулініч. — У цьому переконалася на власному досвіді.

Вероніка Захарова, вчителька біології Вінницької школи № 6, керівник групи учнів з Вінниччини на олімпіаді у Харкові, так пояснює здобутки учнів з Хмільника:

— Їхні перемоги — це виняток з правил, — каже вона. — Досягаються вони великими зусиллями. Демонструвати кращі знання від учнів спеціалізованих класів і шкіл можливо тільки тоді, коли працюєш над цим постійно і цілеспрямовано. Треба стежити за новинками літератури, навчати учнів проводити досліди. Без напрацьованої системи підготовки до олімпіади особливих досягнень не буде. Якщо всі ці складові присутні в роботі — результат не забариться, до того ж незалежно від того, в якій школі навчається олімпіадник.

Довідково

Ольга Кулініч — випускниця природничого факультету Житомирського державного педагогічного університету імені Івана Франка. Трудовий стаж — 21 рік. Нагороджена Почесною грамотою Верховної Ради, лауреат премії Верховної Ради серед педагогічних працівників. Переможець всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2008».