Фото автора.

На Івано-Франківщині сіють пізні ярі культури. За прогнозами, площі під кукурудзою займуть 47 тисяч гектарів, на 4 тисячі більше, ніж торік. Так само більше від торішнього (1 550 га) буде цукрового буряку. На рівні — площі під соняшником — 24,8 тис. га. Десь на 10% зростуть посіви сої (торік було 27,78 тис. га).

Останніми роками на Прикарпатті помітна тенденція до розширення орних земель. За даними обласного управління статистики, посівні площі торік займали 161,2 тис. га — на 16 тис. га більше, ніж у 2017-му. Поле дає прибутки, тож корчують і неужитки.

Між сільгосппідприємствами йде боротьба за право оренди навіть невеликих ділянок — двадцяти соток. Плата зерном або грошима, без жодного офіційного обліку. Селяни не особливо вибагливі в розрахунках — аби лише земля не пустувала. Через відтік робочої сили за кордон біля неї працювати стає нікому.

Відійшли в минуле часи, коли мешканці сіл самі забезпечували себе борошном. Колись до млинів було завізно, записувалися у чергу за кілька днів наперед. Тепер мелють хіба на корм тваринам.

Приміром, мешканець Городенки Володимир Шостак (на знімку) утримує корову та кілька поросят. На двадцяти сотках зеленіє озимий ячмінь, стільки ж відвів під суміш вівса, ячменю та люцерни. Буде на корм худобі.

Мешканець села Семаківці Городенківського району Володимир Пахульський розповів, що з великим ентузіазмом років із десять тому почав розмножувати картоплю. Закупив 32 сорти, супереліту. Має мотоблок, самотужки обробляв 50 соток. Був добрий збут, потім пішло на спад. Тепер, якщо хтось запросить відро насіннєвих бульб, то й добре. Тож навесні продав заготівельникам усю — по 4 гривні за кілограм. А город віддав у оренду, залишивши собі кілька соток.

Причина того, що люди передають городи в оренду, ще й у високих цінах на обробіток. Довелося бути свідком розмови в автобусі, що курсував із села Одаї Тисменицького району до Івано-Франківська. Один із пасажирів швидко розклав усе по полицях. Оранка сотки землі коштує 25 грн, культивація — 20 грн. Великі затрати на насіння, догляд, комбайнування — від зернових нема зиску. Ціни на квасолю впали із 28 гривень за кілограм до 17, так само знизилася закупівельна ціна гарбузового насіння. А саме на ці культури селяни тепер роблять ставку. Не гниють, як овочі, можна перечекати з урожаєм до нового. У сподіванні на кращий збут.

88-річна бабуся Катерина із Тлумацького району мешкає сама, городу — п’ять соток. Нікому його не треба, а садити щось мусить. Трохи картоплі, зелені, квасолі та інших овочів. За всім тим доглядати ж, збирати, до погреба позносити. Мало що з вирощеного спожила — то рештки навесні знов вибирати, задарма роздавати. Та знову землю обробляти. Не плодити ж бур’яни.

Івано-Франківська область.