Станом на середину квітня хлібороби Полтавщини посіяли ярі культури на площі понад 214 тисяч гектарів. Минулоріч на цей час площа такого засіву становила лише 7 тис. га. Випереджаючих темпів досягли завдяки тому, що нинішнього року весняну сівбу в області почали на два тижні раніше, ніж попереднього.

Щоправда, прохолодна дощова погода останніх днів дещо пригальмувала роботи в полі. Однак зроблено там уже чимало. Зокрема, за даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, завершено посів ранніх ярих зернових культур на площі 115 тис. га. Механізатори впоралися також із підживленням озимих культур на площі 237 тис. га (з них клин озимої пшениці сягає 225 тис. га). До речі, 98 відсотків цих площ «вийшли» із зими у доброму та задовільному стані.

Зрештою, аграрії краю почали сіяти вже практично всі культури, зокрема й пізні. З усвідомленням того, що останні знову займуть левову частку посівних площ. Адже з 1,4 млн. га земель, у які треба кинути насіння, площа кукурудзи, соняшнику та сої в регіоні цьогоріч становитиме понад 1 млн. 115 тис. га! Беззаперечною королевою полів залишатиметься кукурудза (до засіву — понад 590 тис. га). Хоча ця прогнозована площа дещо менша за минулорічну. Найістотніше — з 178,6 до 205,7 тис. га — розшириться клин сої.

Однак фахівців найбільше тішить бодай незначне збільшення площ, відведених під кормові культури. Адже така статистика свідчить про наміри аграріїв, як то кажуть, не забувати про тваринництво. Не кажучи вже про те, що саме ці культури поліпшують структуру ґрунту, сприяють оптимізації сівозмін.