Йти до ЄС і НАТО, зміцнивши свою ідентичність. На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко під час прес-брифінгу з нагоди четвертої річниці ухвалення законів про декомунізацію. Парламентарій, котра є співавтором Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», звернула увагу, що пропаганда комуністичного тоталітаризму стала одним з інструментів російської агресії проти України. Тому декомунізація для України не менш важлива, ніж денацифікація в післявоєнній Німеччині.

Ганна Гопко відзначила такі кроки на цьому шляху: декомунізація, надання Томосу про автокефалію Православній церкві України, збільшення квот для української мови на радіо і телебаченні, ухвалення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Я дуже сподіваюся, що, незалежно від політичної кон’юнктури, курс на членство в ЄС і НАТО та реформи, які стосуються історичної пам’яті, укріплення української мови, духовності і культури, будуть незворотні», — підкреслила голова комітету. Ганна Гопко також відзначила, що Верховна Рада має завершити процедуру і ухвалити в цілому зміни до Конституції про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську і Кіровоградської на Кропивницьку, а також завершити процес передбаченої законом заборони комуністичної партії.