Програмне забезпечення відомої світової компанії Google отримала єдина оперативно-диспетчерська служба екстреної допомоги Вінниччини. Воно дає можливість в автоматичному режимі визначати місце виклику абонентом екстрених оперативних служб «102», «103», «112» та «911» у чотири тисячі разів(!) точніше, ніж це було раніше за класичним методом з прив’язкою до веж мобільного зв’язку. Про це повідомила директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович.

За словами посадовиці, система визначення геолокаційних даних абонента має назву Advanced Mobile Location (АМL). Область отримала її безплатно завдяки перемозі у конкурсі Всесвітньої коаліції управління робочим процесом. Єдина оперативно-диспетчерська служба екстреної допомоги уже має свою електронну базу телекомунікаційних мереж, програмних та технічних засобів. Без таких засобів було б неможливо користуватися подарованою програмою.

Нове програмне забезпечення поки що працює у тестовому режимі. Слід уточнити, що воно доступне лише тим абонентам, які користуються смартфонами на базі системи Android.

На Вінниччині до єдиної диспетчерської служби екстреної допомоги під’єднано усі 27 районів і місто Вінниця. Створення мережі розпочали 2013 року у рамках державної програми «Вчасна допомога». Крім коштів з держбюджету, фінансували роботи за рахунок області.

Фото: vn.suspilne.media