Сьогодні в селищі Колки Маневицького району на Волині відбудуться урочистості з нагоди чергової річниці Колківської республіки. Створена у квітні 1943 року на визволеній загонами Української повстанської армії від нацистів території республіка займала площу понад 2,5 тисячі квадратних кілометрів. Її столицею були Колки.

У містечку діяли школа артилеристів і мінерів, а також курси кінної розвідки та політосвіти. Почали працювати школи, лікарні, а також клуб, у якому відбувалися мітинги, збори і концерти, читалися лекції. Було відкрито пункти з переробки продуктів харчування та виготовлення товарів широкого вжитку. Відновлено роботу електростанції, світло подавалося в лікарні і школи. У селі Старосіллі розмістився великий політично-видавничий осередок.

Проіснувала Колківська республіка до 4 листопада 1943 року. Захопивши містечко за підтримки артилерії, танків та авіації, фашисти жорстоко розправилися з місцевим населенням за підтримку воїнів УПА. Сотні жителів Колків та довколишніх сіл було вбито, а саме містечко — знищено.

Традиційно щороку в квітні в Колках відбуваються панахида і мітинг, покладаються квіти до пам’ятника героям Колківської республіки.

Фото з сайту Волинської ОДА.