До болгарського порту Варна ввійшов есмінець «Ross» Військово-морських сил США. За узгодженням з болгарською владою першими на його борт змогли піднятися журналісти. Вони не тільки ознайомилися із сучасним судном, його озброєнням, а й зустрілися з командиром есмінця капітаном II рангу Дейвідом Коулсом, який схвально відгукнувся про співробітництво між болгарськими й американськими Військово-морськими силами. 

Він не зміг задовольнити інтерес журналістів і відповісти на запитання: які завдання командування виконуватиме в Чорному морі, «Ross», чи надовго він пришвартувався у Варні. «Я не можу коментувати наші наступні операції, дислокації і тривалість перебування у Варні, оскільки це питання оперативної безпеки», — заявив  Дейвід Коулс.

Хоча й так зрозуміло, що «Ross» братиме участь у стримуванні російської агресії в акваторії Чорного моря. Як відомо, НАТО підготувало пакет заходів стосовно стримування Росії, яка вважає майже всю акваторію своєю вотчиною. Представник США в Альянсі Кей Бейлі Гатчісон раніше повідомила, що в пакеті передбачено й відправлення кораблів для забезпечення проходу суден ВМС України через Керченську протоку. «Ці заходи передбачають посилення спостереження, у тому числі повітряного, в той час як більше число кораблів країн НАТО входитимуть в Чорне море, щоб забезпечити безпечний прохід суден України через Керченську протоку в Азовське море», — повідомила Гатчісон.

Крім того, завданням НАТО буде забезпечення безпеки кораблів Румунії, Болгарії і Грузії в північній частині акваторії Чорного моря. Тобто Альянс усіма силами стримуватиме агресивні дії сучасних піратів, щоб не допустити нового інциденту в Керченській протоці.

Фото: twitter.com/ukrintheusa