Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо систем моніторингу стану безпеки (реєстр. № 10120).

Поданий народним депутатом Антоном Геращенком («Народний фронт») законопроект спрямований на підвищення рівня протидії загрозам національній безпеці України, попередження, виявлення та припинення правопорушень, запобігання та оперативне реагування на надзвичайні події. 

Його метою є забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері забезпечення національної безпеки України через запровадження комплексних систем моніторингу стану безпеки. З цією метою вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Національну поліцію», «Про національну безпеку України».

За словами А. Геращенка, кардинальне поліпшення безпекової ситуації в країні може бути досягнуто лише завдяки об’єднанню зусиль та спільній скоординованій роботі сил безпеки, інших державних органів та органів місцевого самоврядування. У цьому контексті нам може бути корисним і досвід зарубіжних країн, зокрема, у частині масштабного використання технічних засобів, приладів та пристроїв, які, зокрема, забезпечують можливість фіксації та раннього виявлення правопорушень, розпізнавання (ідентифікацію) різноманітних об’єктів (осіб, транспортних засобів тощо).

«Заходи, які вживаються нині за цим напрямом на рівні держави та органів місцевого самоврядування, мають фрагментарний та несистемний характер», — констатував депутат.

Проаналізувавши документ, члени комітету відзначили його актуальність у сучасних умовах розвитку інформаційних технологій та існування загроз і небезпек. Водночас під час обговорення наголошувалось на необхідності доопрацювати проект задля комплексного врегулювання питань створення та використання комплексів безпеки з дотриманням прав і свобод людини.

Вл. інф.

Фото: radiosvoboda.org