Після зимових холодів у селі Розсошенці, що під Полтавою, прискорили темпи будівництва сучасного фізкультурно-оздоровчого плавального басейну. Власне, йдеться про єдиний комплекс, у якому під одним дахом функціонуватимуть одразу два басейни — для дорослих і для дітей.

Споруджувати його почали у жовтні 2017 року в тодішній Щербанівській сільраді. Після того як профінансований нею проект опинився серед переможців усеукраїнського конкурсу, оголошеного Державним фондом регіонального розвитку. Проект отримав не лише загальне схвалення, а й гарантії вагомої фінансової підтримки з державного та обласного бюджетів.

При загальній вартості втілення цього проекту в життя, що сягає 36 мільйонів гривень, левову частку (понад 80 відсотків) надходжень забезпечують згадані «вищестоящі» скарбниці. Зрештою, довколишні села також нарощують свої фінансові «м’язи». Особливо після того, як в останні дні 2017 року дві сусідні сільради згуртувались у Щербанівську об’єднану територіальну громаду.

Чи не завелика розкіш для неї — будувати такий басейн? Тут переконані в його необхідності. Адже йдеться про громаду, в якій після створення мешкало понад 13 тисяч осіб. Але приріст населення спостерігається постійно за рахунок новобудов. Уже в найближчі роки, при подальшому заселенні нового мікрорайону Садовий у приміських Розсошенцях, де багатоповерхівки виростають як гриби після рясного дощу, чисельність населення ОТГ збільшиться майже наполовину!

Не кажучи вже про те, що цю «оазу» для плавання розмістили поруч із гімназією, в якій навчаються понад 700 учнів (її з новою спорудою вже з’єднали коридором) і діючим критим спорткомплексом із великим футбольним полем зі штучним покриттям. Останній ввели в експлуатацію ще 2009 року. Журналісти, котрі побували тут під час влаштованого регіональним відділенням Асоціації міст України прес-туру, на власні очі переконались у тому, що цегляна кладка басейнової споруди — вже на завершальному етапі. Хоча простору для зовнішніх і внутрішніх робіт іще, звісно, вистачає. За таких обставин будівельникам, як то кажуть, відпочивати ніколи. І вони стараються. Прагнучи здати об’єкт у запланований термін, тобто до кінця нинішнього року.

— Тут буде чаша басейну для дорослих довжиною 25 метрів, — розповідає представникам ЗМІ директор «сусіднього» спорткомплексу «Розсошенці» Олександр Капран. — Вона матиме п’ять доріжок для плавання. Майже поруч розташується «дитячий» басейн завдовжки 12 метрів. Зрозуміло, що роздягальні й душові для малечі та дорослих облаштують окремо. Вода в обох басейнах очищатиметься та фільтруватиметься із застосуванням найсучасніших технологій, без використання хлору. Тож батьки дітей, які тут плаватимуть і водночас отримуватимуть оздоровчі процедури, можуть бути спокійними за їхнє самопочуття та здоров’я.

При цьому школярі та дорослі представники соціально незахищених верств населення, за словами голови Щербанівської ОТГ Ігоря Процика, відвідуватимуть басейновий комплекс безплатно. Для решти охочих планують установити помірну плату. Хоча опалення й утримання такої великої та технічно складної споруди стане в чималу копієчку. Задля зменшення витрат фахівці вже вивчають можливість установлення на її даху сонячних панелей. Водночас у громаді усвідомлюють, що фізичний гарт і здоров’я її мешканців усе одно дорожчі за ті видатки.