Щоб привернути увагу мешканців і влади до кричущої екологічної проблеми Кропивницького, журналісти, екоактивісти, небайдужі жителі міста ініціювали інформаційну кампанію під назвою «Дихати по-людськи».

Пообіцяли писати, говорити на радіо й телебаченні, в соцмережах про те, що заважає мешканцям міста в центрі України дихати свіжим повітрям і бути здоровими. Проект підтримують ГО «Товариство Лева» та польська Фундація «Міжнародна солідарність».

«Нині життя тисяч кропивничан затьмарене хворобами, так або інакше пов’язаними із забрудненим повітрям: алергіями, бронхітами, запаленнями легень та онкологією, — зауважує журналістка і громадська діячка, редактор «Первой городской газеты» Людмила Макей. — Ситуацію ускладнює й те, що в Кропивницькому щороку катастрофічно меншає дерев. Їх безжально знищують комунальні й приватні служби під виглядом «омолоджувальної» обрізки. Як повідомив начальник КП «Благоустрій» Віктор Луценко, 2017 року в місті так «обрізали» 3000 дерев. 2018-го — 4000. Цьогоріч «омолодили» понад тисячу. Натомість посадять аж... 300 нових дерев і кущів. Важлива деталь: це робиться за бюджетні, а значить — за наші з вами гроші».

«На цей крок нас надихнув і приклад польських колег, — пояснила Людмила Макей. — Кілька років тому «Газета Виборча» ініціювала локальну соціальну акцію, написавши про шкоду від спалювання вугілля в печах мешканців Кракова. На той час у Польщі щороку помирало від легеневих хвороб 50 тисяч громадян. Згодом кампанія переросла у важливі громадські дії, які змінили мислення людей, а водночас — екологічну ситуацію цілої країни. Сьогодні Польща вважається однією з найуспішніших у плані екології держав ЄС».

Підтримати кампанію «Дихати по-людськи» запросили і депутатів.

Фото: ugorod.kr.ua